Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 04, 2016

Ervibank onmisbaar in de bestrijding van bladluizen

Michel Wubben: “Met Ervibank bouwen wij een sterke populatie van Aphelinus abdominalis op. Die twee producten zorgen ervoor dat wij geen last van luizen hebben.“

De sluipwespen Aphidius ervi (Ervipar) en Aphelinus abdominalis (Aphilin) zijn stuk voor stuk uitstekende luisbestrijders. Hun populaties kunnen preventief worden opgebouwd met Ervibank, graanplanten waarop graanluizen groeien. Het is een sterk systeem, zegt Michel Wubben van Van Adrichem Kwekerijen in De Lier. Een systeem dat ook siertelers met veel succes gebruiken.

Michel Wubben is de specialist gewasbescherming op het bijna vijf hectare grote bedrijf, één van de drie vestigingen van de bij Prominent aangesloten onderneming. Ervibank is een eenvoudig systeem, zegt hij, maar geeft veel bedrijfszekerheid. “Wij zetten in de weken 6, 7 en 8 twee Ervibanken per hectare in, dus 30 in totaal. Op de planten kan de luisbestrijder die wij gebruiken, Aphelinus abdominalis, zich prima ontwikkelen. Als zijn populatie groeit, gaat hij in de kas aan het werk.” Soms komen Wubben of zijn collega’s een haardje van bladluis tegen. “Bijna altijd is dat een enkele aangetaste plant, die al goed geparasiteerd is. Verder hebben we eigenlijk geen last van luizen. Er is altijd een sterke populatie van Aphelinus abdominalis in het gewas.

Alles is altijd in orde

Wubben werkt al meer dan vijftien jaar met Ervibank. Voor de kosten hoeft Van Adrichem Kwekerijen het niet te laten, vertelt hij. En het systeem vraagt ook weinig tijd: “We zetten de geleverde planten in hangers met steenwol en ze krijgen water via het druppelsysteem. Als ik zie dat ze gaan groeien, hoef ik er verder niet meer naar te kijken. Ook consultant Nancy van der Heden bezoekt ons bedrijf regelmatig en kijkt dan ook altijd even naar de graanplanten. Alles is altijd goed in orde.”

Neonicotinoïden gaan eruit

Ook in de sierteelt kan Ervibank erg goed werk verrichten. Dat zegt Erik van Santen, hoofd van het sierteeltteam. De consultant wijst erop dat de sterkste chemische luisbestrijders, middelen in de groep eonicotinoïden, binnen afzienbare tijd waarschijnlijk verboden zullen zijn. “Deze middelen boden zekerheid, de reden waarom slechts weinig telers bladluizen met bestrijders te lijf gingen.”

Sterke populaties

Straks wordt dat anders, dan moet het ook in de sierteelt van de biologische bestrijders komen. “Er zijn niet veel telers die problemen met bladluizen nu al zo aanpakken, maar degenen die het doen, zijn er wel erg enthousiast over”, aldus Erik. “Zij kunnen in het voorjaar grote aantallen luisbestrijders kweken en hebben dus hele sterke populaties in hun gewas als de luizen komen. De manier van werken vraagt enige aandacht, maar het resultaat is vaak buitengewoon goed.”

Acht luisbestrijders

Sluipwesp Aphidius ervi parasiteert bladluis

Erik van Santen wijst erop dat Koppert een compleet programma producten voor de bestrijding van bladluizen beschikbaar heeft. Zo zijn er onder meer de sluipwespen Aphilin, Aphipar, Aphipar-M en Ervipar, de gaasvlieg Chrysopa, de galmug Aphidend, de roofkever Aphidalia, plus Ervibank en de bio zeep Savona. Ook Aphiscout kan in snijbloemen en pot- en kamerplanten worden gebruikt. Dit product op basis van vijf verschillende sluipwespen maakt het mogelijk een beginnende luizenplaag op te sporen en op tijd maatregelen te nemen.