Categorie: Kolom
Publicatiedatum: juli 25, 2016

Tonnen schade. Niet door de hagel, wel door de taxuskever

The Vine weevil Otiorhynchus sulcatus

De problemen met de plaag taxuskever worden steeds groter. Vorige week heb ik samen met een distribiteur een kweker bezocht met een zeer groot probleem. Meerdere hectares 8 jaar oude planten in de vollegrond zijn hierdoor niet meer verkoopbaar; de schade loopt in de tonnen. De middelen die in het verleden ingezet werden zijn niet meer toegelaten en vaak werken ze niet afdoende (of het middel komt niet goed bij de plaag).

Natuurlijk hebben we als alternatief nuttige nematoden/aaltjes tegen de larven van de taxuskever. Deze nematoden werken goed, echter in de praktijk moeten de aaltjes wel fysiek bij de larven van de taxuskever komen. Het zijn levende organismen die levend door de spuitapparatuur moeten komen. Alle zeven moeten verwijderd zijn en er mag geen chemische residu in de tank zitten. Daarnaast hebben de nematoden in het veld een vochtige bodem nodig en een bepaalde bodemtemperatuur voor een optimale werking. Dus alles moet kloppen bij deze toepassing. De aaltjes doden alleen het larven-/ jonge popstadium.

Een volwassen taxuskever kan 100 tot soms wel duizenden eitjes afzetten, waarvan er 50 tot 500 uitkomen. Dit ‘snuitkever’probleem speelt niet alleen in Nederland. Ook van collega’s uit het buitenland verneem ik problemen over de bestrijding van deze plaag. Koppert werkt samen met het WUR aan nieuwe oplossingen, maar dit soort ontwikkelingen kost veel tijd, en dan hebben we het nog niet over de toelating gehad. Tot die tijd is het dus noodzaak op de juiste momenten Larvanem en Entonem toe te passen en uw Koppert distribiteur om het juiste advies te vragen.

Hulp nodig?