Agrotis spp.

Aardrupsen

Algemeen

Aardrupsen komen wereldwijd voor. Aardrupsen zijn de rupsen van nachtvlinders die tot het geslacht Agrotis behoren. Enkele in Nederland voorkomende soorten zijn gewone worteluil (Agrotis exclamationis), de gewone velduil (Agrotis segetum) en de grote worteluil (Agrotis ipsilon).

Levenscyclus en uiterlijk van de aardrups

De vlinders zijn grijsbruin en hebben een vleugelwijdte van 5 cm. Ze zijn 's avonds en 's nachts actief. Vrouwtjes kunnen honderden eitjes leggen. De eieren zijn eerst wit, maar worden snel donkerder. Ze worden afzonderlijk of in groepjes op de grond of op de plant dichtbij de grond gelegd.

De rupsen kunnen tot 5 cm lang worden en zijn aardebruin of vuilgrijs van kleur. In rust en wanneer ze gestoord worden zijn ze opgerold. Diep in de grond verpopt de rups in een cocon van gronddeeltjes.

Vrouwtjes kunnen honderden eieren leggen. Er zijn zes tot zeven larvale stadia. Verpopping vindt plaats in de grond. Afhankelijk van de temperatuur duurt de ontwikkeling van ei tot volwassene ongeveer 40-60 dagen.

Bestrijden van aardrupsen

Koppert biedt diverse oplossingen voor de biologische bestrijding van de aardrups.

De aardrupsen zijn goed te bestrijden met insect-parasitaire aaltjes Entonem (bij bodemtemperaturen tussen de 8-12oC) en Capsanem (12-35oC). In de bodem zoeken de nematoden de aardrupsen op en dringen de rups binnen. Eenmaal binnen scheiden de nematoden een bacterie af die de rupsen doodt. In de dode rupsen ontstaat een nieuwe generatie nematoden die op zoek gaan naar nieuwe aardrupsen om ze te infecteren.

Meer over de producten