


Wat zijn emelten?
Een emelt is de larve van een langpootmug. Het is een pootloze, grauwe larve, zonder duidelijke kop die tussen de 2,5 tot 5 cm lang wordt. In Nederland zijn met name soorten uit het geslacht Tipula algemeen.


Levenscyclus en uiterlijk van emelten
De koollangpootmug, Tipula oleracea vliegt van april tot juni en een tweede generatie van augustus tot oktober. De eerste generatie emelten van de Tipula oleracea veroorzaken schade in de zomer en in de late herfst tot mei (de tweede generatie).
De wiedelangpootmug, Tipula paludosa heeft 1 generatie per jaar en vliegt alleen in augustus en september. Emelten van de Tipula paludosa veroorzaken vooral in de late herfst tot mei schade.
Schade door emelten
Emelten houden zich overdag schuil en vreten ‘s nachts aan de jonge planten delen en aan de wortels. De wortelhals van een jonge plant kan geheel doorgevreten worden. Emelten komen het meeste voor in grasvelden, sportvelden & golfbanen, maar kunnen ook jonge zaailingen en jonge groente planten aanvallen. Volwassen langpootmuggen geven geen schade, zij eten alleen nectar. De emelten geven vraatschade aan het gras, maar ook de secundaire schade, als de emelten worden opgegeten door vogels en daarbij het gras omploegen kan groot zijn.