Pseudococcus viburni

Tomatenwolluis

The Obscure mealybug Pseudococcus viburni
The Obscure mealybug Pseudococcus viburni

Wat is tomatenwolluis?

De tomatenwolluis (Pseudococcus viburni, voorheen Pseudococcus affinis) komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar wordt nu aangetroffen in veel gebieden op de wereld met een gematigd klimaat. Deze wolluizen lijken veel op de citruswolluis (Planococcus citri), maar ze zijn met een dikkere laag was bedekt, de filamenten rond het lichaam zijn langer (20-50% van de lichaamslengte) en de twee staartfilamenten zijn altijd aanzienlijk langer dan de andere filamenten.

De tomatenwolluis (Pseudococcus viburni) wordt soms op tomaat aangetroffen en bevindt zich dan voornamelijk aan de stengelvoet. Bij hogedraadteelt zitten de wolluizen vaak op het horizontale gedeelte van de stengel. Ook in siergewassen zoals Passiflora, Pelargonium en orchideeën kunnen deze wolluizen schade veroorzaken. Pseudococcus viburni is moeilijk biologisch te bestrijden.

Life cycle of mealybugs

Levenscyclus en uiterlijk van de tomatenwolluis

Wolluizen hebben hun naam te danken aan het feit dat het lichaam van de vrouwtjes vanaf het derde nimfenstadium bedekt is met een wit, wasachtig materiaal in de vorm van poeder, draden, uitsteeksels of plaatjes. De eieren worden in een kleverige, schuimige massa van wasdraden gelegd, een eizak geheten. Zodra de eieren zijn gelegd, sterft het vrouwtje. Nimfen van het eerste stadium zijn geelbruin en nog niet met was bedekt. Ze zijn zeer mobiel en staan bekend als ‘crawlers’.

Nimfen in het tweede stadium zijn donkerder en minder actief. Vanaf het tweede stadium verloopt de ontwikkeling van mannetjes en vrouwtjes zeer verschillend. De mannetjes vormen na het tweede stadium een donkere schijnpop en snel daarna een pop. De pop ontwikkelt zich in een witte katoenachtige cocon. Na een volledige metamorfose verschijnt het gevleugelde mannetje. De mannetjes hebben geen monddelen en kunnen niet eten. Ze besteden hun korte leven uitsluitend aan het zoeken naar vrouwtjes om die te bevruchten.

De vrouwelijke nimfen vestigen zich in het tweede stadium op het blad en beginnen was af te scheiden. Hierna volgt het derde nimfenstadium en het adultstadium zonder volledige metamorfose.

Biologische bestrijding van tomatenwolluis