Categorie: Artikel
Publicatiedatum: augustus 27, 2021

Spical-Plus: dé duurzame oplossing tegen spint in aardappel

Onze adviseur:

Spical_Plus-Frank_Druyff_Koppert_BIological_Systems__1_.jpg

Spical-Plus: dé duurzame oplossing tegen spint in aardappel

Spint was de afgelopen jaren een groeiend probleem in de aardappelteelt. Door de verschraling van het middelenpakket hadden telers nauwelijks nog mogelijkheden om deze mijt te lijf te gaan. Spical-Plus van Koppert Biological Systems brengt daar verandering in: inzet van deze roofmijten helpt om spintproblemen te voorkomen. Effectief, duurzaam én kostenefficiënt.

Bonenspintmijt (spint) leidde de afgelopen jaren tot forse schades op aardappelbedrijven. Bepaalde grote zetmeel- en frietrassen zijn namelijk erg gevoelig voor deze mijt. “In sommige gevallen ging hierdoor vijftig tot zestig procent van de opbrengst verloren”, zegt Frank Druyff, Accountmanager Agri bij Koppert Biological Systems. “En de warme zomers van de laatste jaren versterkten het probleem nog verder; spint gedijt namelijk uitermate goed bij warm en schraal weer.”

Tegelijkertijd hadden telers, door het wegvallen van chemische middelen, nauwelijks nog mogelijkheden om deze plaag te lijf te gaan. Om die reden besloot Koppert vier jaar geleden proeven te gaan doen met de inzet van Spical-Plus tegen spint in aardappelen. “Spical-Plus, een product dat de roofmijt Neoseiulus californicus bevat, werd oorspronkelijk ontwikkeld om spint te bestrijden in de glastuinbouw. Hier wordt dit product al jarenlang succesvol ingezet. Wij wilden testen of deze roofmijten ook effectief waren in de aardappelteelt. Het eerste seizoen voerden we enkele kleinschalige testen uit, die de jaren daarna verder werden uitgebouwd. De resultaten waren dusdanig goed dat Spical-Plus nu breed wordt uitgerold in de aardappelteelt. Hoewel telers en distribiteurs in eerste instantie nog wat sceptisch waren over de werking van natuurlijke vijanden in de buitenteelt, is vrijwel iedereen nu overtuigd van de meerwaarde van Spical-Plus.”

‘Roofmijtenleger’ gaat plaag te lijf

Spical-Plus is preventief inzetbaar tegen spint in aardappelen. Het is daarom wel zaak om de roofmijten tijdig uit te zetten in het gewas. “De kweekzakjes Spical-Plus, waaruit binnen een tijdsbestek van enkele weken zo’n honderd mijten kruipen, dienen te worden opgehangen op het moment dat de aardappelen elkaar raken in de rij. Hang ze dan om de vijf meter op, aan de rand van het perceel. Daar dringen de spintmijten immers het perceel binnen; bijvoorbeeld vanuit bosranden, bermen of slootkanten.”

De roofmijten vestigen zich in het gewas, waar ze zich vervolgens vermeerderen. “Neoseiulus californicus is weliswaar dol op spint, maar kan ook overleven op bijvoorbeeld stuifmeel, trips of andere mijten. Hierdoor kan een populatie worden opgebouwd als er nog geen spint aanwezig is, en staat een ‘leger’ aan natuurlijke vijanden klaar op het moment dat de eerste spintmijten hun opwachting maken. Die worden dan meteen opgevreten door de roofmijten. Een uiterst effectieve methode: in de vele proeven die wij hebben gedaan, was niet of nauwelijks sprake van spintschade.”

Meerdere voordelen

Omdat het mogelijk is om tijdig te starten met het opbouwen van een roofmijtenpopulatie, is de inzet van Spical-Plus zeer kosteneffectief. “Een week of vijf na de eerste toepassing, moeten nog een keer kweekzakjes worden opgehangen. Vaak biedt deze tweede toepassing al voldoende bescherming. Bij hoge druk of nadelige weersomstandigheden volgt eventueel nog een derde ronde. Aangezien de zakjes enkel in de randen van het perceel worden gehangen, blijven de kosten per hectare laag. Om die reden zien wij dit product als dé oplossing tegen spint in aardappel. Daarnaast gaat het hier om een volledig biologische en duurzame oplossing, die ook prima integreerbaar is met chemische middelen. Voor meer informatie hierover kunnen telers de neveneffecten-app van Koppert raadplegen.”

Meer in de pijplijn

Hoewel er met Spical-Plus een oplossing voorhanden is voor de preventieve bestrijding van spint, hebben aardappeltelers ook behoefte aan een curatieve behandeling. “Hiertoe doen we momenteel proeven met het product Spidex Vital, dat al langer wordt ingezet in de glastuinbouw. Ook dit product is gebaseerd op een roofmijt, namelijk Phytoseiulus persimilis. De komende jaren willen we deze proeven verder opschalen.”

Daarnaast werkt Koppert aan biologische oplossingen voor onder meer trips en luis in gewassen als uien, prei, aardappelen en bieten. “Ook hierbij kunnen nuttige beestjes echt een verschil maken. De inzet van natuurlijke vijanden in de akkerbouw staat nog in de kinderschoenen, maar met deze toepassing van Spical-Plus hebben we een grote stap gezet. En er volgt ongetwijfeld nog meer; er is heel veel mogelijk!”

Meer over Spical-Plus

Hulp nodig?