Categorie: Artikel
Publicatiedatum: mei 06, 2020

Vorstgevoeligheid in blauwe bes

Blueberry_Koppert_BIological_Systems-11.jpg

Vorstgevoeligheid in blauwe bes

Elk jaar is het weer spannend voor blauwe bessentelers in het voorjaar. Blijven de jonge knoppen en bloemen bestand tegen de lage temperaturen die af en toe voorbij komen? Veel telers hebben nachtvorstberegening om hun jonge knoppen en bloemen te beschermen maar steeds vaker zien we ook velden zonder beregening. Betekent dit dan ook dat we niks kunnen?

Vorstschade

Elk jaar opnieuw zie je verschillen in vorstgevoeligheid tussen diverse velden. Naast temperatuur en wind speelt ook bemesting een cruciale rol in hoe snel een knop of bloem bevriest. Er zijn verschillende mechanismen bekend die het bevriezen van de vloeistof in de cel bepalen. Door hier consequent op te sturen, kunnen we het vriespunt van de cel tot wel 3°C verlagen. En deze 3°C kan het verschil zijn tussen een goede oogst of helemaal geen oogst.

Als de hoeveelheid suikers in een knop toenemen, verlaagt hierdoor de temperatuur waarbij de celinhoud bevriest. Een sterkere, gezonde plant (met dikkere knoppen) zal van nature bij lagere temperaturen bevriezen dan een zwakke plant.

Het vriespunt wordt ook verlaagd, als de cel meer ionen bevat. De EC van de cel wordt als het ware verhoogd. Dit kan door allerlei mineralen, bijvoorbeeld kalium, calcium, natrium, nitraat of magnesium. Deze mineralen verlagen het vriespunt, net als zout (natriumchloride) het vriespunt van water verlaagt.

Tenslotte zijn er ook aanwijzingen dat sporen elementen het vriespunt verlagen. Denk hierbij vooral aan mangaan en borium, maar ook zink, koper, ijzer en kobalt kunnen het vriespunt van water verlagen. Ook zeewierextracten hebben dezelfde positieve werking op het verlagen van het vriespunt.

Blauwebes_vorstgevoeligheid.png

Een protocol vol met energie

Verschillende bloeistadia op één en dezelfde plant (links een eenjarige tak, rechts een meerjarige tak).

In het blauwe bessenprogramma van Koppert ligt continu de nadruk op energie in de plant. Resultaten zien we terug in de hoeveelheid hergroei, aantal generatieve knoppen per tak en aantal bloemen per knop. Hogere aantallen zijn allemaal een gevolg van meer energie in de plant. Daarnaast zien we ook dat “sterkere knoppen” beter bestand zijn tegen vorst. Dit is het gevolg van de mechanismen die hierboven zijn beschreven.

Direct zien we dus een effect op vorst gevoeligheid doordat knoppen minder snel bevriezen. Daarnaast zien we nog een andere trend die een veel groter effect heeft. Doordat de plant in de zomer en najaar meer hergroei laat zien, kunnen de planten in de winterperiode agressiever gesnoeid worden. Voordeel is dat we per saldo een jongere plant hebben staan. Jong hout heeft naast een productie- en kwaliteitsvoordeel nog één groot voordeel. De knoppen op jong hout bloeien gemiddeld altijd later dan knoppen op oud hout. Soms kan dit wel 7-14 dagen verschil geven. En hoe later de bloemen bloeien, hoe minder kans op vorstschade.

Wilt u volgend voorjaar minder problemen met vorstschade, ga dan dit jaar nog aan de slag om een gezondere, energierijkere plant te telen. Koppert gebruikt hiervoor een aantal producten. Centraal hierin staan de producten VidiParva, Trianum en VidiTerrum. Wilt u meer weten over het Koppert protocol en de verschillende producten, bekijk dan onze website of neem contact op met ons of met één van de adviseurs van onze dealers.

Hulp nodig?