Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 03, 2020

Een goede vruchtzetting is het begin van een goede productie!

Een goede vruchtzetting is het begin van een goede productie!

Het is lente! Dat betekent dat fruitgewassen binnenkort weer gaan bloeien. Een sterke vruchtzetting is heel belangrijk voor een hoogwaardige en gezonde opbrengst.

De bloemknoppen die in het najaar zijn gevormd, gaan zwellen en zijn klaar om open te gaan. Tijdens de korte bloeiperiode vindt er een enorme hormonale verschuiving plaats in het gewas: de vroege vegetatieve fase maakt plaats voor de zeer belangrijke reproductieve fase. Naast de standaardvoeding heeft het gewas grotere hoeveelheden sporenelementen en calcium nodig. Voor de bloemknoppen, de aanleg van het vruchtbeginsel en de daaropvolgende bloei zijn zink, mangaan, borium en andere sporenelementen nodig in hoeveelheden die 80 tot 100 keer hoger zijn dan aanwezig in het bladweefsel! Het is essentieel dat deze elementen in deze fase beschikbaar zijn en worden gebruikt, aangezien ze een belangrijke rol spelen tijdens de bloei en de vruchtzetting. Borium is bijvoorbeeld actief betrokken bij de kieming van stuifmeel en de ontwikkeling van zaden, vruchten en pitten.

Als de bloemen opengaan, is actieve bestuiving nodig. Bij de meeste vruchten is de bestuiving het meest optimaal als de bloemen net opengaan en er kruisbestuiving plaatsvindt. Zorg dus voor voldoende bestuivers in het gewas. Als Natupol-hommels volgens planning worden uitgezet, is een goede bestuiving gegarandeerd. Deze hommels vormen een aanvulling op van nature aanwezige bestuivers en/of bijen, waarvan er niet altijd voldoende aanwezig zijn om alle bloemen te bestuiven.

Na de bestuiving, als het stuifmeel is overgebracht naar de stempel, groeien de stuifmeelbuizen door de stijl van de stamper naar de eicel, waar de bevruchting plaatsvindt. Na de bevruchting volgt een periode van snelle celdeling en is de energievraag hoog. Calcium is essentieel tijdens deze periode en vaak ook een beperkende factor. Dit element bevordert de ontwikkeling van sterke celwanden.

Wat kunt u als teler doen om voor een goede bestuiving en vruchtzetting te zorgen?

  • Zorg dat de planten tijdens de bloei en de vruchtzetting voldoende water krijgen. Waterstress vermindert de levensvatbaarheid van het stuifmeel en dat zorgt voor een slechte vruchtzetting. Gebruik proactief irrigatiebeheer om overbewatering of ‘natte voeten’ te voorkomen.
  • Zorg dat er tijdens de bloei voldoende sporenelementen (zoals mangaan, borium en zink) beschikbaar zijn. Wees ‘verborgen honger’ voor (bijv. door middel van bladsapanalyse) en pas voldoende sporenelementen en calcium toe op het blad om tijdig bij te sturen.
  • Pas vlak voor de bloei, tijdens de bloei en meteen na de vruchtzetting Vidi Terrum + Veni Calcium toe op het blad. Streef naar (minimaal) drie bladtoepassingen. Vidi Terrum bevat een speciale mix van aminozuren en zeewierextracten die de vruchtzetting van de plant ondersteunen. Veni Calcium voorziet de plant van direct beschikbaar calcium dat nodig is voor de vorming van de celwanden tijdens de celdeling. Veni Calcium bevat bovendien borium, dat de calciumopname verbetert en een essentiële rol speelt bij het bevorderen van de vruchtzetting.
  • Zet Natupol-hommels uit in het gewas zodra de eerste bloemen opengaan.

Neem voor meer informatie contact op met Koppert.

Meer informatie over de producten