Tipula spp.

Emelten

Algemeen

Een emelt is de larve van een langpootmug. Het is een pootloze, grauwe larve, zonder duidelijke kop die tussen de 2,5 tot 5 cm lang wordt. In Nederland zijn met name soorten uit het geslacht Tipula algemeen.

Levenscyclus en uiterlijk van langpootmuggen

De koollangpootmug, Tipula oleracea vliegt van april tot juni en een tweede generatie van augustus tot oktober. De eerste generatie emelten van de Tipula oleracea veroorzaken schade in de zomer en in de late herfst tot mei (de tweede generatie).

De wiedelangpootmug, Tipula paludosa heeft 1 generatie per jaar en vliegt alleen in augustus en september. Emelten van de Tipula paludosa veroorzaken vooral in de late herfst tot mei schade.

Larven van kevers (engerlingen) en langpootmuggen (emelten).

Schadebeeld

Emelten houden zich overdag schuil en vreten ‘s nachts aan de jonge planten delen en aan de wortels. De wortelhals van een jonge plant kan geheel doorgevreten worden. Emelten komen het meeste voor in grasvelden, sportvelden & golfbanen, maar kunnen ook jonge zaailingen en jonge groente planten aanvallen. Volwassen langpootmuggen geven geen schade, zij eten alleen nectar. De emelten geven vraatschade aan het gras, maar ook de secundaire schade, als de emelten worden opgegeten door vogels en daarbij het gras omploegen kan groot zijn.

Bestrijden van Emelten

Koppert heeft twee verschillende insectparasitaire nematoden die ingezet kunnen worden als biologische gewasbescherming van emelten.

Emelten kunnen in het voorjaar bestreden worden met Entonem, bij een bodemtemperatuur vanaf 6-8°C. In het najaar kunnen emelten ook bestreden worden met Entonem, maar bij een temperatuur vanaf en hoger dan 14°C adviseren wij om Capsanem in te zetten. Bij grote plaagdruk de toepassing herhalen. Over het algemeen geldt; hoe hoger de bodem temperatuur, hoe effectiever de toepassing.

Meer over de producten

Koppert biedt verschillende oplossingen voor biologische bestrijding van langpootmuggen.

Neem contact met ons op

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Wilt u meer weten over ons bedrijf en onze producten? Neem contact op met een van onze experts.
Onze producten en oplossingen zijn bedoeld voor professioneel gebruik in de tuinbouw.

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en teeltgerichte adviezen rechtstreeks in uw mailbox

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Naar boven