Limonica in blauwe bes

Teeltadvies

Limonica in blauwe bes

21 oktober 2020

Afgelopen seizoen hebben Koppert en Mertens een proef uitgezet met de roofmijt Amblydromalus limonicus (Limonica) tegen witte vlieg bij een blauwe bes teler onder glas.

Actief bij lage temperaturen

In blauwe bes zijn er in de zomer relatief lage etmaaltemperaturen, de nachten zijn vaak maar rond de 10 ⁰C. Limonica is al actief is vanaf 10 ⁰C, daarom was de keuze om deze roofmijt in te zetten in de proef snel gemaakt. Normaal zetten we deze roofmijt al vroeg in het seizoen in als er bloei is, zodat de roofmijt een populatie kan opbouwen op het stuifmeel. In deze proef is de Limonica in juli ingezet, wat uiteindelijk een succesvolle strategie bleek te zijn bij deze teler van Mertens. We vonden de Limonica zelfs half oktober nog terug in het gewas!

Opbouw van de populatie

Het advies is om na het snoeien de takken met bladeren wat langer te laten liggen, zodat Limonica eventueel weer terug in het gewas kan kruipen. Dit voorjaar gaan we de Limonica weer inzetten en eventueel bijvoeren met de voermijt Carpoglyphus lactis (CL). Dit versnelt de opbouw van de roofmijtpopulatie, zodat er een goede bedekking is voordat de populatie witte vlieg toeneemt. Soms duurt het wat langer (circa 8 weken) voordat Limonica een goede populatie heeft opgebouwd, daarom wordt sterk geadviseerd om ook sluipwespen te gebruiken.

Ook tegen andere plagen, zoals bladluizen, zijn er veel kansen voor biologische gewasbescherming. In het voorjaar bevat het gewas nog weinig scheuten en is daarom het advies om sluipwespen in Diboxen uit te zetten, zoals op de afbeelding hiernaast. 

Neem contact met ons op

Lisa Broekhuizen Consultant groenteteelt

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Wilt u meer weten over ons bedrijf en onze producten? Neem contact op met een van onze experts.
Onze producten en oplossingen zijn bedoeld voor professioneel gebruik in de tuinbouw.

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en teeltgerichte adviezen rechtstreeks in uw mailbox

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Naar boven