Wat is de blauwe aspergekever?
De blauwe aspergekever (Crioceris asparagi) is wereldwijd een belangrijke waardplantspecifieke plaag in de meeste gebieden waar asperges worden geteeld.
Levenscyclus en uiterlijk van de blauwe aspergekever
De aspergekever doorloopt de volgende ontwikkelingsstadia: ei, vier larvenstadia, een popstadium en het volwassen stadium.
De volwassen aspergekever (Crioceris asparagi) heeft een glanzende blauwe kop, zwarte antennen en een rood borststuk. Op de dekschilden staan twee opvallende rijen met witte of gele vlekken. De eieren zijn ovaal en zwart tot groenachtig bruin van kleur. Ze worden los of in rijen van drie tot tien afgezet, loodrecht op de takken en bladeren van de aspergeplanten. De larven zijn donkergrijs tot witachtig, hebben een kleine zwarte kop en drie paar dikke, lichtbruine poten. Als de larven volgroeid zijn, laten ze zich op de grond vallen om zich te verpoppen. De kevers overwinteren als adult en beginnen met een nieuwe cyclus in het volgende voorjaar.
Schade door blauwe aspergekever
Zowel de adulten als de larven voeden zich met de bladeren van asperge. Tijdens het eten scheiden de larven zwartachtige, vloeibare uitwerpselen af, waardoor de plant vervuild kan raken.