Categorie: Testimonial
Publicatiedatum: mei 25, 2021

Eerste ervaringen: Spidex Vital doet wat het belooft

Onze adviseur:

Van_Dijk-02.png

Eerste ervaringen: Spidex Vital doet wat het belooft

Sjaak van Dijk: "Tot nu toe levert Spidex Vital goed werk. Hopelijk blijft dat zo als straks het kasklimaat droger wordt."

De vader van Sjaak van Dijk gebruikte de roofmijt Phytoseiulus persimilis al en hijzelf heeft hem ook altijd in gebruik gehad. Maar recent stapte Sjaak over op Spidex Vital. Zijn eerste ervaringen met het nieuwe product zijn positief.

"Phytoseiulus ken ik al mijn hele leven", steekt de komkommerteler van wal. Op zijn drie hectare grote bedrijf aan de Overgauwseweg in Pijnacker is de roofmijt altijd een betrouwbare bestrijder geweest. "Ik gebruik hem tegen spint in een combinatie met Cucumeris, Feltiella en Swirskii. Samen vormen ze een goede mix. Snel na het uitzetten zie je ze terug en ze pakken het werk goed op."

Een spannend moment

Begin februari stapte Sjaak van Dijk over naar Spidex Vital. "Ik heb drie teelten per jaar", vertelt hij vijf weken later. "Omdat het oude gewas steeds wordt geruimd, begin ik elke keer vanaf nul en moet ik drie keer de noodzakelijke populaties opbouwen. Dat is altijd een kritiek en spannend moment op komkommerbedrijven zoals dat van mij. En omdat spint in dit gewas heel lastig kan zijn, is een nog betere bestrijder altijd welkom. Dat was voor mij de reden om het nieuwe product te gaan proberen."

Van_Dijk-03.png

Bestrijding start sneller

De teeltwisseling is een kritiek moment in komkommers. De populaties moeten opnieuw worden opgebouwd. Spidex Vital kan het biologisch systeem versterken.

Tot nu toe doet het Spidex Vital wat Sjaak van Dijk ervan verwacht. Een week nadat de eerste leveranties waren uitgezet, ging hij eens goed in het gewas kijken. "Het was duidelijk te zien dat de roofmijten beter door het gewas waren verdeeld. Ook kwam ik al veel eieren van Phytoseiulus tegen."

Het klopte met de uitleg die hij van consultant Ron Delissen kreeg en met wat Koppert in de folder beloofde, aldus Sjaak. "Spidex Vital pakt de bestrijding van spint en spinthaarden meteen op, de bestrijder zoekt beter en omdat hij zijn eieren eerder afzet, zit er meer vaart in de ontwikkeling van de populatie."

Rust in de tent

Voor Sjaak van Dijk is de grotere effectiviteit van Spidex Vital een belangrijk pluspunt. "Zoals gezegd, van spint kun je in komkommers veel ergernis hebben. Dat Spidex Vital spint en spinthaarden goed weet aan te pakken, geeft rust in de tent."

Hij stelt dat de weersomstandigheden tot nu toe gunstig zijn geweest. Maar, zegt hij, de zomer moet nog komen. "Later in het seizoen gaat de luchtvochtigheid zakken. Spint houdt wel van een droger kasklimaat, roofmijten zijn er iets minder van gecharmeerd. Onder dergelijke, schrale omstandigheden moet Spidex Vital zich nog bewijzen. Dat wil ik afwachten. Maar het is een nieuw product, wellicht komt Koppert tegen die tijd met aangepaste gebruiksadviezen. Vaker inzetten, of hogere aantallen, we zullen zien."

Een robuuster systeem

Op grond van zijn eerste ervaringen is Sjaak van Dijk tevreden over Spidex Vital. "Als je een roofmijt hebt die meteen het gewas ingaat en goed gaat zoeken, heb je wat. Het systeem wordt er robuuster van."

Aanbevolen voor jou

Hulp nodig?