
Eind jaren negentig leek het idee om zonder chemicaliën groenten te verbouwen in Zuid-Spanje bijna onmogelijk. "Op dat moment was er maar één oplossing", herinnert Kris de Smet, destijds commercieel directeur van Koppert Spanje, zich. "Biologische gewasbescherming, zei men, was alleen weggelegd voor de hightech kassen in het noorden van Europa. Niet voor ons." Maar dingen veranderden. En Koppert stond aan de basis van die transformatie. Tegenwoordig is Kris Business Unit Manager Regio Zuid-Europa MEA. Kris voegt hieraan toe: "Ik ben er trots op dat Koppert nog steeds voorop loopt en telers voorziet van betrouwbare levering, superieure kwaliteit, deskundige begeleiding en advies en toegang tot voortdurende innovatie, waardoor telers voorop blijven lopen".

De crisis die alles veranderde
Het keerpunt kwam tijdens het seizoen 2006-2007. Supermarkten in heel Europa, vooral in Duitsland, stopten met het accepteren van paprika's uit Almeria. Laboratoriumtests hadden te veel residuen van bestrijdingsmiddelen aangetoond, waarvan sommige afkomstig waren van verboden stoffen. Greenpeace lanceerde een grote campagne en de reputatie van de telers van Almeria stond op het spel. "Er was geen andere optie," zegt Kris. "We moesten veranderen. Of we gingen anders telen of we stopten helemaal met telen."
Gelukkig was de basis voor die verandering al gelegd. Enkele vroege proeven met biologische oplossingen waren al aan de gang in de nabijgelegen bergen. "We waren begonnen met testen met roofmijten en de resultaten waren veelbelovend," herinnert hij zich. "Dat was de reddingslijn die we nodig hadden."
Innovatie in actie
Koppert's roofmijt, Swirski-Mite, bleek al snel een game-changer te zijn. "Het werkte tegen zowel trips als wittevlieg - twee van onze grootste problemen," legt hij uit. "Het was effectief en efficiënt, het heeft de landbouw in Almeria echt gered."
De omschakeling ging niet alleen over het vervangen van chemicaliën, maar ook over een mentaliteitsverandering. Telers begonnen te begrijpen dat samenwerken met de natuur niet alleen gemoedsrust, maar ook succes op de lange termijn kon bieden. "Dankzij onze roofmijten en onze voortdurende innovatie zagen telers dat er voor vooruitgang geen chemicaliën nodig waren. Het betekende slimmere oplossingen, gebaseerd op de oplossingen die er al zijn, in de natuur."

Roofmijten: een duurzame oplossing
Een van de belangrijkste voordelen van roofmijten is hun veelzijdigheid en doeltreffendheid. "Ze planten zich snel voort, zijn kosteneffectief en er is een grote verscheidenheid aan soorten - elk met hun eigen doelwit. En er zijn er nog veel meer te ontdekken," zegt hij. "We zullen blijven innoveren en aanpassen. Dat is de enige manier om voorop te blijven lopen."
Dit streven naar innovatie heeft onlangs weer zijn vruchten afgeworpen met de opkomst van een nieuwe plaag: Trips parvispinus. "Het verwoest hier de paprika teelten," legt Kris uit. "Maar we hadden al een roofmijt in ontwikkeling, Amblydromalus limonicus (Limonica), die er heel goed tegen werkt. Dankzij ons onderzoek konden we snel handelen - testen, reproduceren en op tijd een oplossing leveren."
Een voorsprong behouden in een geglobaliseerde wereld
In de onderling verbonden wereld van vandaag reizen plagen sneller dan ooit. "Door de wereldwijde handel en verplaatsingen verschijnen er vaker nieuwe plagen. Daarom doen we altijd onderzoek in verschillende delen van de wereld. We proberen klaar te zijn voordat het probleem zich voordoet." Deze proactieve aanpak zorgt ervoor dat telers de uitdagingen van morgen met vertrouwen tegemoet kunnen zien. "Onze missie is om echte, betrouwbare oplossingen te bieden - niet alleen voor vandaag, maar ook voor de toekomst."
Evenwicht vinden
De kern van alles is het idee van balans. "Gezondheid gaat over balans - in onszelf, in wat we eten en in hoe we met onze omgeving omgaan", zegt hij. "Als we het hebben over gezonde planten en gezonde voeding, moeten we ook denken aan een gezonde levensstijl. Lichaamsbeweging, goede voeding, minder residuen. Het is allemaal met elkaar verbonden."
Het verhaal van de transformatie van Almeria laat zien wat er mogelijk is als innovatie, natuur en vastberadenheid samenkomen. Roofmijten zijn meer geworden dan alleen een hulpmiddel - ze zijn een symbool van wat duurzame landbouw kan bereiken.
