Categorie: Artikel
Publicatiedatum: december 10, 2020

Natutec Drive effectief en efficiënt: "Een fantastisch apparaat"

Natutec_Drive_Koppert_Biological_Systems_34.JPG

Natutec Drive effectief en efficiënt: "Een fantastisch apparaat"

Precisietuinbouw en precisielandbouw. Dat is waar Koppert op inzet met de nieuwste technologische innovatie. Natutec Drive is de naam en de techniek gaat tuinders, fruittelers en akkerbouwers veel werk besparen.

Al vele jaren kunnen tuinders hun roofmijten en andere bestrijders verblazen. Het kan met de verblazers Airobug, Airbug en Mini-Airbug. Zij hebben zich ruimschoots bewezen: ze maken de biologische bestrijding mogelijk in moeilijk toegankelijke gewassen en besparen veel arbeid. De drie verblazers van Koppert leggen bovendien heel secuur een deken van bestrijders over het gewas en kenmerken zij zich door een lage mortaliteit. Alles bij elkaar hebben Airobug, Airbug en Mini-Airbug de hoogste podiumplek als het gaat om hun effectiviteit, het rendement van de aangekochte bestrijders en de besparing op arbeidskosten.

Wat nu, vroegen de productontwikkelaars van Koppert zich af, als je een verblazer op een onderstel zet en het geheel achter een trekker kunt hangen? En wat als die verblazer dan niet alleen horizontaal maar ook verticaal kan werken?

Per vierkante meter nauwkeurig

Die verblazer is er inmiddels. Hij heet Natutec Drive en hij is al in gebruik in de teelt van aardbei. Het is een constructie met daarin een elektromotor, in het hart een voorraadtrommel, daaronder een gepatenteerde distributiekast, en ten slotte acht distributieslangen. Via een monitor in de cabine kan de teler hem besturen. De trommel draait rond, dit zorgt voor een constant uniforme verdeling van bestrijders en dragermateriaal.

Er zit een wereld aan verfijnde technologie achter de nieuwe verblazer, vertelt Tom Vroegop, productmanager Natutec. "Daardoor is het met de Natutec Drive mogelijk om allerlei soorten bestrijders heel nauwkeurig over het gewas te verdelen. Op het scherm van de monitor kan de teler ingeven welke bestrijders hij verblaast en in welke dichtheid dat moet gebeuren. Zo worden de bestrijders heel nauwkeurig verdeeld. Elke bestrijder, bij elk dragermateriaal, op de vierkante meter nauwkeurig. Inderdaad, dat is heel precies."

0F2A2825.jpg

Enorme besparing op arbeidskosten

Vraagt het handmatig uitzetten van bestrijders in aardbei gemiddeld 140 minuten per hectare, met de Natutec Drive daalt dat naar 36 minuten, nog slechts een kwart. Ook kunnen bestrijders gecombineerd worden verblazen, waardoor de teler nog meer arbeid bespaart. "Arbeid is een hot issue. In veel landen en allerlei gewassen is het de grootste kostenfactor, èn tegelijkertijd kunnen telers steeds moeilijker voldoende arbeidskrachten vinden. Met Natutec Drive tackelen wij dat probleem op het terrein van de gewasbescherming. Reken maar uit hoeveel arbeidstijd en -kosten een teler met een bedrijf van vijftig, honderd of tweehonderd hectare bespaart."

De boom waarop de distributieslangen zijn gemonteerd, kan zowel in een horizontale als in een verticale positie worden gebracht. Daardoor kan de Natutec Drive worden gebruikt in kassen, tunnels en de vollegrond, maar ook in hoogopgaande gewassen. "Dat brengt het verblazen, met al zijn voordelen, ook binnen het bereik van bedrijven met bijvoorbeeld appel, peer of citrus. De Natutec Drive kan straks in werkelijk tal van gewassen en op allerlei typen bedrijven worden gebruikt."

Natutec_Drive_Koppert_Biological_Systems_17__1_.jpg

"Een fantastisch apparaat"

De Natutec Drive kan op een rijdend onderstel worden gemonteerd, maar evengoed kan hij over een buisrailsysteem rijden. De nieuwe verblazer is uit en te na getest op een aantal praktijkbedrijven die er inmiddels volop mee werken. Zij zijn zonder uitzondering tevreden zijn over de werking. Onder deze bedrijven de Ierse zachtfruitgigant Keelings en de Nederlandse ondernemingen Royal Berry in Bemmel en H.G. Fruit BV in Nispen.

Denis Keny, farm manager van Keelings, stelt dat de Natutec Drive tot nu toe 'als in een droom' werkt. "In de eerste toepassingen met Thripex en Spidex bereikten we een nauwkeurigheid van 95 procent en dat zal alleen nog maar beter worden." Brian Duggen, die verantwoordelijk is voor de geïntegreerde gewasbescherming: "Fantastisch om dit apparaat te hebben. De voordelen zijn groot: een gelijkmatig uitzetten van bestrijders en besparingen op de arbeid."

Ook een gebruiker in Nederland reageert erg enthousiast. Deze ondernemer stapte over van chemisch op biologisch, vanwege de arbeidsbesparing die met de Natutec Drive mogelijk is: slechts één medewerker is nodig voor het uitzetten van bestrijders, in plaats van een team. De medewerkers op de drie vestigingen van deze onderneming stellen dat de Natutec Drive snel en goed werkt.

Effectief en efficiënt

Tuinders, fruittelers en akkerbouwers moeten en willen steeds nauwkeuriger werken, zegt Tom Vroegop. "Alles gaat in de richting van nog meer precisie. Natutec Scout past daarin, de Natutec Drone eveneens en nu ook de Natutec Drive. Wat wij doen is kijken naar enerzijds het monitoren: welke plaag zit waar? Anderzijds ontwikkelen wij applicaties waarmee de telers de plagen heel precies kunnen bestrijden. De technologie maakt steeds meer mogelijk en die mogelijkheden gebruiken wij voor onze klanten. Zij willen èn een effectieve en robuuste biologische gewasbescherming, èn een efficiënt systeem dat de arbeidskosten omlaag drukt. Natutec Drive doet allebei."

Meer over Natutec Drive