Mycotal - ook effectief tegen bladluizen!
Witte vlieg gesporuleerd door Mycotal
Mycotal, een van Kopperts meest betrouwbare bio-insecticiden voor de bestrijding van witte vlieg, blijkt een groter potentieel te hebben dan werd gedacht. Recent onderzoek heeft aangetoond dat met Mycotal ook bladluis kan worden bestreden. Beide plaaginsecten zijn een hardnekkig probleem voor telers en een van de ernstigste plaaggroepen in de landbouw wereldwijd.
Mycotal, een entomopathogene schimmel (Lecanicillium muscarium), werd meer dan een eeuw geleden voor het eerst beschreven en is wereldwijd verspreid. Plaaginsecten raken geïnfecteerd wanneer ze in contact komen met de kleverige schimmelsporen die vervolgens groeien en het lichaam binnendringen, waardoor de inwendige organen worden opgegeten en het insect doodgaat. Het is een van de oudste microbiële producten in het portfolio van Koppert. Oorspronkelijk werd het vooral verkocht als oplossing voor toepassing in de kas, maar recentelijk wordt het steeds vaker buiten en tegen andere plagen, zoals bladluizen en tripsen, toegepast.
Veldproeven in meerdere landen over de hele wereld
In het verleden zijn er meerdere proeven uitgevoerd om Mycotal te registreren voor de bestrijding van witte vlieg, met zeer goede resultaten. Hieronder staan enkele voorbeelden van de effectieve bestrijding van witte vlieg met dit product, waarbij de overlevingskans van enkele van de belangrijkste soorten zoals Bemisia tabaci en Trialeurodes vaporariorum wordt verminderd. De co-adjuvant Addit kan helpen om de sporen van Mycotal op de bladeren te verspreiden voor een nog effectievere toepassing.
Bladluispopulaties aanzienlijk verminderd
Roxina Soler, Agronomical Development NL Lead bij Koppert, legt uit dat verder onderzoek naar de mogelijkheden van Mycotal begon met bladluizen, nadat telers voortdurend om een oplossing vroegen die gericht was op deze complexe plaaggroep. “Ons team begon zijn onderzoek door een aantal bestaande mogelijke oplossingen bij Koppert te onderzoeken. Na een reeks laboratorium- en kasexperimenten kwamen we tot de conclusie dat Mycotal een zeer effectieve oplossing is om bladluizen net zo goed te bestrijden als witte vlieg”, voegt Soler toe. “Terwijl het agronomische team deze resultaten verder valideert, werkt het Regulatory Affairs-team aan het bepalen van de beste strategie om ons naar een efficiënte markttoegang te leiden voor het gebruik van Mycotal buiten witte vlieg.”
De onderstaande grafiek illustreert het potentieel van Mycotal om bladluizen te bestrijden; in dit geval Myzus persicae. Deze grafiek toont het aantal bladluizen per plant in de loop der tijd, bij het bespuiten aan het begin van de test – tijd 0 – met alleen water (zwart=bestrijding) of met Mycotal (groen=Mycotal). De planten worden geïnoculeerd met twintig jonge bladluizen (nimfen) die groeien en zich vervolgens voortplanten op de planten die met water zijn behandeld, tot ongeveer 200 exemplaren. Ze overleven nauwelijks en planten zich niet voort als ze met Mycotal worden behandeld. Deze test is vele malen herhaald, met vergelijkbare resultaten, met behulp van deze bladluis maar ook met andere; zowel in het laboratorium als in de kas.
Onafhankelijk van de te bestrijden plaag, moet Mycotal aan het einde van de dag worden toegepast om de beste voorwaarden voor een effectieve werking te bieden, d.w.z. beperkte UV en vochtige omstandigheden.
Registratie voor een toenemend aantal gewassen en landen
Bladluis op groentegewassen gesporuleerd door Mycotal – met witte schimmeldraden die de bladluizen bedekken. Onder een relatief hoge luchtvochtigheid kunnen deze witte 'katoenbolletjes' worden waargenomen.
Tot nu toe werd Mycotal gebruikt voor de biologische bestrijding van witte vlieg op komkommer, paprika, tomaat, boon, sla, augurk, aubergine, courgette, ui, prei, aardbei, meloen, siergewassen en boomkwekerijgewassen, en is momenteel geregistreerd in Nederland, Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Portugal en Maleisië voor bepaalde gewassen. Andere landen en gewassen zullen naar verwachting binnenkort aan deze lijst worden toegevoegd. Het Regulatory Affairs-team werkt momenteel aan de registratie van Mycotal in andere Europese landen en in Canada, Costa Rica, Ecuador en Peru.
Dankzij de inspanningen van het Regulatory Affairs-team heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) vorige week de etiketuitbreiding van Mycotal goedgekeurd voor de volgende gewassen: bladgroenten, Brassica-groenten, sla, bonen zonder peul, radijs, wortel, kruiden en peterselie.
Daarnaast is de claim van Mycotal dat het effectief is tegen bladluizen en trips voor bepaalde gewassen ook goedgekeurd. Deze nieuwe claims mogen nu op het etiket worden vermeld! Regulatory Affairs verwacht de komende jaren het etiket in andere landen uit te breiden.