Amazone Plants zet de weg van de ecoteelt voort

Amazone Plants zet de weg van de ecoteelt voort

Met goede stukproductie, hoge productkwaliteit en uitstekende variëteiten behoort Amazone Plants tot de top van de markt. Biologische gewasbescherming is een extra pijler die deze positie ondersteunt. 'Deze vorm van gewasbescherming is voor ons een uitkomst'

Amazone Plants is opgericht in 2010. De eerste jaren had het anthuriumbedrijf van Lex Scheffers en Fred van Zijl niet direct de wind in de rug, maar in 2015 kwam het bedrijf op gang. In 2019 werd de tomatenkwekerij van Van Zijl omgebouwd en in 2020 kwam daar de anthuriumkwekerij bij.

Een opmerkelijke zet

Nou, we hadden tien goede weken, zeiden Fred en ik tegen elkaar toen de coronaviruscrisis uitbrak en de export tot stilstand kwam," vertelt Lex Scheffers. De twee partners deden een opmerkelijke stap - ze huurden extra kassen. Deze werden gebruikt om een deel van de groeiende planten tijdelijk op te slaan. Uiteindelijk kwam alles min of meer goed - de planten in 12 cm potten werden in de zomer verkocht in 14 cm potten, en de planten in 14 cm potten gingen naar de kopers in 17 cm potten.

Sinds de oprichting heeft het bedrijf zich gericht op biologische gewasbescherming. Het sterk geautomatiseerde productiesysteem maakt dit type gewasbescherming echter complex. De planten in de vermeerderingsfase komen elke negen weken de verwerkingshal binnen. Tijdens de negen weken dat de planten in de kas staan, is het voor de medewerkers niet gemakkelijk om bij de planten te komen, bijvoorbeeld om ze te scouten. In de kas kunnen dus plagen voorkomen die pas opvallen als de planten in de hal staan.

Fantastische resultaten met Swirski-LD

De belangrijkste plagen zijn de californische trips, bladluizen (voornamelijk perzikaardappeltopluis en boterbloemluis) en Duponchelia motten. Amazone Plants gebruikt verschillende natuurlijke vijanden om deze plagen onder controle te houden. Consultant Wim van der Meer benoemt ze voor ons.

Amazone Plants gebruikt Macro-Mijt om de poppen van de Californische trips te bestrijden en Swirski-Mijt LD om de poppen te bestrijden. Op dit bedrijf geeft Swirski-Mijt LD fantastische resultaten", vertelt Wim. 'De roofmijten blijven over een langere periode in een goed tempo uit het insectengaas komen. Hierdoor is er altijd een sterke populatie in het gewas in de kas en blijft de tripsbestrijding op het juiste niveau. De methode werkt prima in dit geautomatiseerde productiesysteem en dat is natuurlijk heel geruststellend.

Het bedrijf moet nog actie ondernemen tegen Echinotrips en anthurium trips, omdat de huidige predatoren tegen trips niet effectief genoeg zijn tegen deze plagen. Het bedrijf bespuit daarom twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar, een product van natuurlijke oorsprong, zoals Mycotal. Wim van der Meer: "Koppert is betrokken bij een proef waarbij we onderzoeken of Chrysopa-eieren effectief zijn tegen de twee tripsvariëteiten. Hopelijk wordt het een succes.'

Biologische gewasbescherming is zoveel beter

Amazone Plants bestrijdt bladluizen met een combinatie van de sluipwesp Aphipar en de galmug Aphidend, die volgens Lex Scheffers zeer effectief is. De roofmijt en trips predator Macro-Mijt wordt ook gebruikt voor de bestrijding van de eieren van de Duponchelia mot. Feromoonvallen wegvangen de volwassen motten.

Lex Scheffers noemt biologische gewasbescherming een uitkomst. Het gaat heel goed. Het zou ondenkbaar zijn als we nog steeds chemische producten zouden moeten blijven gebruiken. Chemische middelen belasten immers de veiligheid van de medewerkers, de gewassen en het milieu. Het is nooit een favoriete bezigheid van me geweest. Biologische gewasbescherming is zoveel beter. Hoewel onze afnemers niet altijd expliciet vragen om een volledig schoon product, is dit de weg die we zullen blijven bewandelen.

Het bedrijf is bijna zes hectare groot en produceert ongeveer twee miljoen planten per jaar, verdeeld over een twintigtal variëteiten. Deze zijn afkomstig van Anthura met wie ze een goede relatie hebben. Voor een aantal varieteiten heeft Amazone Plants exclusiviteit verworven van de veredelaar; het is het enige bedrijf in Europa dat deze varieteiten produceert.

De beschikbare planten worden voornamelijk via exporteurs verstuurd naar tuincentra, bloemisten en retailers in Centraal-, Zuid- en Oost-Europa. Dit zijn de meer chique dealers", legt Lex Scheffers uit.