Categorie: Artikel
Publicatiedatum: juli 05, 2021

Biologisch telen was, is en blijft de koers van Amazone Plants

Onze adviseur:

Wim van der Meer Consultant sierteelt
Amazone_Plants-01.jpg

Biologisch telen was, is en blijft de koers van Amazone Plants

Lex Scheffers (links) en consultant Wim van der Meer. De biologische gewasbescherming is een uitkomst, vindt Lex.

Met goede stuksproducties, een hoge productkwaliteit en goede rassen zit Amazone Plants aan de bovenkant van de markt. De biologische gewasbescherming is een extra pijler onder deze positie. "Voor ons is die gewasbescherming een uitkomst."

In 2010 ging Amazone Plants van start. Het anthuriumbedrijf van de eigenaren Lex Scheffers en Fred van Zijl had de wind de eerste jaren niet meteen in de rug, maar in 2015 begon het te lopen. In 2019 werd het tomatenbedrijf dat Van Zijl ook nog had, omgebouwd en in 2020 bij de anthuriumkwekerij gevoegd.

Opmerkelijke zet

"Nou, dat zijn tien goede weken geweest, zeiden Fred en ik tegen elkaar toen de coronacrisis losbarstte en de export stil kwam te liggen", vertelt Lex Scheffers. De twee partners deden een opmerkelijke zet: zij huurden kassen bij. Daar konden zij tijdelijk een deel van de groeiende planten stallen. Uiteindelijk kwam alles min of meer op zijn pootjes terecht: de potmaat 12 werd in de zomer afgezet in maat 14, en maat 14 ging in maat 17 naar de afnemers.

Vanaf de oprichting zet de onderneming in op de biologische gewasbescherming. Het sterk geautomatiseerde productiesysteem maakt die gewasbescherming complex. De planten in opkweek komen om de negen weken in de verwerkingshal. In de negen weken dat de planten in de kas staan, kunnen de medewerkers niet makkelijk bij de planten komen om bijvoorbeeld te scouten. In de kas zouden zodoende besmettingen kunnen optreden die pas later in de hal zichtbaar worden.

Amazone_Plants-02.jpg

Fantastische resultaten met Swirski-LD

Swirski-Mite LD doet bij Amazone Plants uitstekend werk, waar de medewerkers moeilijk in de kas kunnen gaan scouten. Altijd is er een leger tripsbestrijders in het gewas.

De belangrijkste plaaginsecten zijn de Californische trips, bladluizen (voornamelijk Groene perzikluis en Boterbloemluis) en de mot Duponchelia. Met een aantal bestrijders houdt Amazone Plants de plagen onder controle. Consultant Wim van der Meer zet ze op een rijtje.

Tegen de poppen van de Californische trips zet Amazone Plants Macro-Mite in, tegen de larven Swirski-Mite LD. "Swirski-Mite LD geeft op dit bedrijf overigens fantastische resultaten", vertelt Wim. "De roofmijten blijven over een langere periode in een goed tempo uit de zakjes komen. Zo is er in de kas altijd een sterke populatie in het gewas en blijft de bestrijding van de trips op niveau. In dit geautomatiseerde productiesysteem werkt het prima en dat is uiteraard een belangrijke zekerheid."

Het bedrijf moet nog ingrijpen tegen Echinotrips en de anthuriumtrips; de huidige tripsbestrijders zijn niet voldoende effectief tegen deze plagen. De onderneming spuit daarom twee maal, in het voor- en in het najaar, met een middel van natuurlijke oorsprong, bijvoorbeeld Mycotal. Wim van der Meer: "Koppert is overigens bezig met een proef waarin we onderzoeken of eitjes van Chrysopa de twee tripssoorten goed aanpakken. Hopelijk gaat dat succes brengen."

Biologisch is zoveel beter

Amazone Plants bestrijdt bladluizen met een combinatie van de sluipwesp Aphipar en de galmug Aphidend en dat werkt, aldus Lex Scheffers, heel aardig. De bodemroofmijt en tripsbestrijder Macro-Mite wordt ook ingezet tegen de eitjes van de mot Duponchelia. Feromoonvallen vangen de volwassen motten weg.

Lex Scheffers zegt de biologische gewasbescherming een uitkomst te vinden. "Het gaat gewoonweg erg goed. Wij moeten er niet aan denken dat alles nog chemisch zou moeten. De chemie legt immers zoveel druk op de veiligheid van de medewerkers, op het gewas en op de omgeving. Het is nooit mijn hobby geweest. Biologisch is zo veel beter. Hoewel niet al onze afnemers altijd nadrukkelijk om een volledig schoon product vragen, houden wij deze koers aan."

Amazone_Plants-03.jpg

Naar de betere vakhandel

Amazone Plants levert het product aan de betere vakhandel in Midden-, Zuid- en Oost-Europa.

Het bedrijf is bijna 6 hectare groot en produceert per jaar ongeveer twee miljoen planten, verdeeld over een kleine twintig rassen. Deze komen van Anthura, waarmee een goede relatie bestaat. Amazone Plants heeft exclusiviteit op een aantal cultivars van de veredelaar; het bedrijf produceert deze cultivars als enige in Europa.

De leverbare planten gaan hoofdzakelijk via exporteurs naar tuincentra en bloemist/winkeliers in Midden-, Zuid- en Oost-Europa. "Het gaat om de betere vakhandel", aldus Lex Scheffers.

Hulp nodig?