Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: november 17, 2015

Ervaringen boomkwekerij 2015: Swirskii verjaagt trips en witte vlieg uit Helleborus

Het afgelopen jaar zijn goede ervaringen opgedaan met Swirski-Mite in het gewas Helleborus, ofwel Kerstroos. Zo was er een teler met veel overlast van trips en witte vlieg. Chemische middelen bleken niets meer uit te halen, ten dele ook omdat in het gewas Helleborus de plaaginsecten moeilijk zijn te raken.

Daarom werden de kaarten op Amblyseius swirski gezet. De roofmijt werd vanaf ongeveer half mei over het gewas verblazen. Een voorwaarde voor een snelle opbouw van de populatie swirski's is dat de temperaturen (in buitenteelt of tunnelkas) voldoende hoog zijn. Op het betreffende bedrijf was deze aanpak succesvol. Door de roofmijt te verblazen, werd een dik 'dekentje' bestrijders over het gewas gelegd. Er werden op de Horiver vangkaarten wel steeds trips en witte vlieg waargenomen, maar deze werden goed bestreden. Uitbraken van trips en witte vlieg deden zich daarna niet meer voor. Swirski-Mite bleek de troefkaart te zijn: de plaag onder controle, de missie geslaagd.

Denk nu in alvast na over de manier van bestrijden volgend jaar. Neem hierover contact op met uw adviseur / Koppert distributeur.