Categorie: Artikel
Publicatiedatum: maart 30, 2021

Geboren spintbestrijders met energieke start

Onze adviseur:

Arno van der Zwan Productspecialist micro
LiSt_21_01_13_LSF0875.jpg

Geboren spintbestrijders met energieke start

V.l.n.r. Paul van de Ven, Frans van Hulten en Arno van der Zwan

Spidex van Koppert Biological Systems vormt sinds dag één de basis van de biologische bestrijding van spint. In de loop van de tijd is Spidex uitgegroeid tot een van de belangrijkste producten van het bedrijf. Na vele jaren van onderzoek en perfectionering is Spidex nu verkrijgbaar in een nieuwe formulering die spint nog beter bestrijdt: Spidex Vital. KAS sprak met producent, distribiteur en teler over de ervaringen met dit nieuwe product.

Arno van der Zwan, Accountmanager Koppert

Accountmanager Arno van der Zwan van Koppert is trots op Spidex Vital. Het bedrijf heeft zijn best verkochte product verbeterd om telers een nog effectiever product te bieden, zegt hij. “De nieuwe formulering bevat roofmijten in meer verschillende ontwikkelingsstadia en is daardoor langer effectief. Dit zorgt voor een aanzienlijk beter resultaat bij spintplagen.”

Spidex vormt de basis van Koppert Biological Systems. Het begon allemaal 53 jaar geleden, toen oprichter Jan Koppert onderzoek deed naar de roofmijt Phytoseiulus persimilis. “Als je het product vanuit de markt bekijkt, zou je niet denken dat het hier om een productinnovatie gaat”, aldus Van der Zwan. “Maar dat is wel degelijk zo. Door een verbeterd productieproces hebben we met Spidex Vital een product in de markt gezet dat energiek is vanaf de start. Spidex Vital-roofmijten zijn geboren spintbestrijders. Het succes zit ‘m in de snelheid.”

Haardbestrijding

Spidex Vital kenmerkt zich door een verbeterde haardbestrijding, verbeterde eilegcapaciteit en bewijs van predatie. Door de verbeterde formulering zijn de roofmijten vanaf het begin levendig en beter in staat om grotere afstanden af te leggen, aldus Van der Zwan. “Het product bevat mijten in verschillende stadia: eieren, larven, nimfen en adulten. Bij toepassing in haarden worden de groeiende nimfen opgevolgd door adulten en komen Spidex-eieren uit tussen een geschikte voedselbron.”

Een ander voordeel van de energieke start is dat de Phytoseiulus-vrouwtjes al genoeg energie hebben om eieren te ontwikkelen en dat ze meteen na het uitzetten kunnen beginnen met eieren leggen, zegt hij. “Dat levert een groot voordeel op in bestrijding en doeltreffendheid. Voorheen moesten ze eerst in het veld op zoek naar voedsel om eieren te kunnen ontwikkelen. Dat is nu verleden tijd.”

Bewijs van predatie

De karakteristieke oranjerode kleur van Spidex-mijten is afkomstig van pigmenten in spint. Spidex Vital-mijten zijn wit, maar na het eten van spint worden de kleuren geabsorbeerd en veranderen ze van kleur. Van der Zwan: “Dit is een bewijs van predatie: zo weet de teler zeker dat spint door de roofmijt wordt opgegeten.”

Koppert werkt voortdurend aan het verbeteren van het productieproces, waardoor zowel de kwaliteit als de leverzekerheid zijn gewaarborgd. “We blijven doorontwikkelen. Dit is een eerste mooie stap in Spidex Vital”, besluit de accountmanager.

LiSt_21_01_13_LSF0772.jpg

Paul van de Ven, Adviseur bij distributeur Vos Capelle

Als teeltadviseur aardbei, zachtfruit en glasgroenten weet Paul van de Ven als geen ander dat spint een groot probleem vormt. “Deze plaag is een belangrijk aandachtspunt op de bedrijven waar ik kom. Spint kan namelijk behoorlijk wat gewasgroei kosten. En als je niet ingrijpt, sterft de plant uiteindelijk volledig af”, zegt Van de Ven.

Hij adviseert zijn klanten om Spical, bestaande uit de roofmijt Neoseiulus californicus, als basis te gebruiken voor de spintbestrijding. “Hiermee zet je in feite de handrem op de spintontwikkeling. Rukt het schadelijke beestje toch verder op, dan was Spidex tot voor kort het aangewezen product. De roofmijt Phytoseiulus persimilis vormt al jarenlang een belangrijke troef in de spintbestrijding.”

Populatie eerder zichtbaar

Met de introductie van Spidex Vital is volgens Van de Ven een belangrijke stap voorwaarts gezet, om spint nóg beter onder de duim te kunnen houden. “We zien dat de beestjes sterker en vitaler worden afgeleverd bij de klant, waardoor ze actiever en met meer energie aan de ‘strijd’ kunnen beginnen. Voorheen duurde het enkele weken voordat je de populatie Phytoseiulus persimilis terugzag in het gewas, nu is die al veel eerder zichtbaar. En dat betekent dus ook dat de roofmijten sneller en beter kunnen reageren op spintmijten, wat zorgt voor een beter resultaat. De komende tijd gaan we daarom bij al onze klanten over van Spidex naar Spidex Vital.”

De adviseur geeft aan dat er, met de overgang naar de vernieuwde formulering, weinig is veranderd in de advisering en de monitoring. “Qua dosering en dergelijke houden we nog steeds dezelfde richtlijnen aan. Dat de roofmijten een witte kleur hebben bij de start is niet zo’n probleem bij het monitoren. Veel andere roofmijten zijn namelijk nog lichter van kleur. En mijn ervaring is dat de mijten al snel een oranjerode kleur krijgen, wat betekent dat ze hun werk goed doen.”

Minder chemische correcties

Van de Ven denkt en hoopt dat Spidex Vital er ook voor zal zorgen dat chemisch ingrijpen minder vaak nodig zal zijn. “Zoals gezegd duurde het voorheen meestal een week of twee, drie voordat de populatie op niveau was en de roofmijten aan de slag konden. In die periode ontwikkelde de spintpopulatie zich vaak snel. Zeker bij schraal weer: spintmijten zijn in hun element bij een lage luchtvochtigheid en veel zon. Soms ging het dusdanig hard dat chemisch ingrijpen nodig was. Doordat de populatie roofmijten in Spidex Vital zich sneller ontwikkelt en sprake is van een betere en snellere start in de spintbestrijding, kunnen we de plaag hopelijk beter onder controle houden en het aantal chemische correcties verminderen. Dit voorjaar zullen we zien of dit daadwerkelijk het geval is, maar persoonlijk ga ik hier wel vanuit. De kracht van de vernieuwing ligt vooral in het feit dat de roofmijten sneller en energieker aan hun taak kunnen beginnen.”

LiSt_21_01_13_LSF0891.jpg

Frans van Hulten, Teeltmanager bij Dutch Berries en Zuilichem

Als een van de eerste zag Frans van Hulten, teeltmanager bij Dutch Berries in Zuilichem, afgelopen winter de kracht van Spidex Vital. Begin december werden de roofmijten uitgezet in 4 hectare belichte winterteelt van Sonata. Het was de testcase, de afronding van een zoektocht, de laatste fase voorafgaand aan de lancering op de markt.

De praktijktoets van Koppert werd op dit aardbeienbedrijf begeleid door Paul van de Ven, salesmanager bij toeleverancier Vos Capelle. Spidex Vital slaagde glansrijk voor deze generale repetitie. De roofmijten lieten er geen gras over groeien, ze maakten korte metten met spint.
Voor Frans van Hulten is het klip en klaar: dit vernieuwde product is beslist een verbetering. “De werking van deze vernieuwde Spidex-formule is absoluut sneller dan die van de oude variant. De roofmijten komen echt vitaler het gewas in. Ze zijn meteen actief. In een mum van tijd, waren de spintmijten opgeruimd”, zegt hij.

Vitaliteit groot winstpunt

Die vitaliteit is het grote winstpunt. Het biedt meer ruimte in het tijdstip van uitzetten. “Ze kunnen langer overleven bij een - mogelijk - te vroege inzet, als spint (nog) afwezig is. Aan de andere kant is, ietsje te laat inzetten, als spint al gesignaleerd is, ook niet rampzalig. Deze ‘nieuwe’ roofmijten komen makkelijker op gang. Ze gaan als een turbo. Hopsakee, meteen aan het werk. Binnen de kortste keren hebben ze spint onder de duim.”

Gezegd moet worden dat de spintdruk niet bijster groot was, maar dat doet aan de werking niets af.
Het product krijgt van Van Hulten alle kans om zich dit jaar opnieuw te bewijzen: “Wij gaan Spidex Vital dit jaar in alle 24 hectare kassen met aardbeien uitzetten”, zegt hij resoluut. “Als we schrale dagen hebben met een lage relatieve vochtigheid, dan vermeerdert spint zich snel, dus daar ligt wel een uitdaging. Het is afwachten hoe de roofmijten zich gaan gedragen als de spintdruk wat hoger ligt dan in het najaar. Ik ben benieuwd of ze dan ook zo vraatzuchtig zijn en de spintpopulatie kunnen bedwingen en of ze hun vitaliteit behouden tot aan het eind van de teelt.”

Veel vertrouwen

De teeltmanager heeft er het volste vertrouwen in dat de roofmijten ook de voorjaarsteelten vrij kunnen houden van spint. Hoe minder correctiemiddelen nodig zijn in de teelt, hoe beter. “We proberen als het even kan met biologie het gewas gezond te houden en dit vernieuwde product kan ons hierbij helpen. Het past heel goed in ons gewasbeschermingsbeleid”, aldus Van Hulten.

Publicatie in KAS Magazine 2021

Hulp nodig?