Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: maart 17, 2015

“Het perceel met de laagste producties nam de koppositie”

Blueberry Giant is 40 hectare groot en is gevestigd in Weese, net over de grens bij het Limburgse Well. Het bedrijf gebruikte NatuGro in 2014 voor de tweede maal. Met opnieuw goede resultaten.

Teeltmanager Jo Berden is tevreden over de resultaten tot nu toe. “Wij en onze toeleverancier Mertens zagen in 2013 op het oog al een betere groei, en vooral in het voorjaar. Dit is van belang voor de ontwikkeling van de bloemknoppen, want hoe sterker de bloemknoppen zijn, hoe meer vruchten je hebt”.

Inmiddels heeft Jo Berden ook cijfers beschikbaar. Het behandelde perceel, groot 5 hectare, produceerde 15 procent méér kilogrammen. Dat zat ‘m niet zozeer in meer bessen, maar vooral in grotere, zwaardere bessen. “Hoewel het verschil in 2014 tussen behandeld en praktijk iets minder groot was, is voor mij wel duidelijk dat NatuGro het gewas in staat stelt de aangeboden voeding beter op te nemen.”

Rijker bodemleven, meer weerbaarheid
Hij benadrukt dat op het betreffende perceel altijd de laagste producties werden gemeten; nu spant het de kroon. “Zonder twijfel is dat aan NatuGro toe te schrijven. Onderzoek heeft bovendien laten zien dat het bodemleven rijker en gevarieerder is. De grond bevat nu meer nuttige micro-organismen.”
Jo Berden constateert ook dat in het behandelde perceel minder schade was te zien van schildluis en dopluis. “Het gewas heeft dus ook aan meer weerbaarheid gewonnen.”