Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 04, 2018

Opnieuw succes met residuvrije jonge tomatenplantjes

Jasper Oussoren: "Deze aanpak heeft perspectief. Hij past prima in ons streven om maximaal biologisch te werken."

Nog maar weinig telers vragen van hun plantenkwekerij om biologisch opgekweekte jonge planten te leveren. Toch zitten daar ontegenzeggelijk grote voordelen aan vast. Op jonge planten zonder residu van chemische middelen slaan bestrijders veel makkelijker aan en is het gewas vroeg in het seizoen al veel beter beschermd. Oussoren Trostomaten heeft goede ervaringen met de werkwijze.

Dat de aanpak werkt, werd al bewezen bij kwekerij Jack Groenewegen in De Lier. Dit bedrijf was en is één van de vijf bedrijven die meedoen aan een pilot van Koppert en een plantenkwekerij. Oussoren Trostomaten in Zevenhuizen hoort ook bij die vijf bedrijven. Het bedrijf van de broers Stefan en Jasper Oussoren teelt op 11,2 hectare trostomaten van het ras Merlice. Daarvan is 5,3 hectare belichte teelt. Het bedrijf is lid van Prominent.

Snel op oorlogssterkte

De twee broers melden goede ervaringen. Het afgelopen jaar stapten zij over van aanplanten in oktober naar een aanplant in de zomer, om zo van hogere prijzen later in het seizoen te kunnen profiteren. "Plantenkwekerij Vreugdenhil zette op de jonge plantjes voor de belichte teelt al meteen Macrolophus pygmaeus (Mirical) uit", vertelt Jasper Oussoren, die verantwoordelijk is voor de teelt. Consultant Arno Moerman begeleidde het bedrijf bij de nieuwe werkwijze. "Deze manier van werken is ons erg goed bevallen. We hebben de afgelopen winter weinig hoeven te doen tegen rupsen en Macrolophus was heel snel op oorlogssterkte. Samen met andere bestrijders hield hij witte vlieg goed onder de duim." De kunst was wel om de roofwants voldoende bij te voeren, om zo zijn trage populatie ontwikkeling te versnellen. “Dat doen we nog steeds, wanneer de tellingen lager dan 10 per plant uitkomen. We blijven de Macrolophus wekelijks tellen, om zo te bepalen of er bijgevoerd moet worden of niet. Want je kunt ook teveel roofwantsen in het gewas hebben”.

De biologie op plek één

Hun motivatie om over te stappen op residuvrije planten zat 'm vooral in het perspectief, zegt Jasper. "Je kunt de plantenkwekerij vragen om elk plaaginsect dood te spuiten. Maar dat is nooit waterdicht, je krijgt toch altijd wel plaaginsecten binnen met de jonge planten. Dan heb je alsnog een probleem. En op de tweede plaats zit er bij chemisch behandelde plantjes veel residu op het jonge gewas. Dat maakt het veel moeilijker om snel een goed biologisch evenwicht te vestigen." Zoals de resultaten nu zijn, tekenen de twee broers ervoor. We gaan er dan ook mee verder, aldus Jasper. Het past in hun benadering om het gewas zoveel mogelijk biologisch te beschermen. "Met chemie kom je niet verder. Dat is feitelijk nog slechts een laatste redmiddel. Bij ons staat de biologie op nummer één."

Aanbevolen voor jou