Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: oktober 08, 2015

Hommels in de belichte teelt: voorbereiding op de wintermaanden

De belichting gaat binnenkort weer aan, dus het wordt tijd om de Wireless Beehome in te zetten. De Wireless Beehome zorgt ervoor dat de hommels alleen in de kas komen als ze genoeg licht hebben om te werken. Voor een probleemloos gebruik adviseren wij u de volgende zaken in acht te nemen.

Het batterijenpakket van de Wireless Beehome gaat minimaal één belichtingsseizoen mee, maar meestal veel langer. Als de batterijen niet aan het begin van het seizoen vervangen zijn, kunnen ze tijdens het seizoen leeg raken. In dat geval komt het blauwe klepje omhoog te staan, zodat de hommels de nestkast wel kunnen verlaten. Als de batterijen al voor het begin van het seizoen leeg zijn, komt het blauwe klepje niet omhoog en kunnen de hommels niet de nestkast uit. Controleer de Wireless Beehome daarom voor aanvang van het seizoen.

Koppert levert batterijen(pakketten) met een hoge capaciteit. Bij het vervangen van de batterijen is het verstandig om de contacten in te spuiten met een vochtverdrijver op oliebasis. Zowel nieuwe batterijen als de vochtverdrijver zijn verkrijgbaar bij Koppert.

Kolonies hoger plaatsen
Daarnaast is het in de winterperiode en in de belichte teelten gebruikelijk om hommelkolonies hoger in het gewas te plaatsen (bij voorkeur rond de top) of op een locatie waar ze vroeg op de dag zonlicht opvangen. Zo hebben de hommels zoveel mogelijk profijt van het beschikbare licht; dit kan op donkere dagen problemen met de oriëntatie verkleinen.

Andere systemen
Naast de Wireless Beehome zijn er andere systemen op de markt die gelijktijdig meerdere hommelkasten kunnen openen en sluiten. Koppert adviseert in dit geval gebruik te maken van systemen waarbij
a) de hommelkasten op een horizontale stellage boven het gewas worden geplaatst, zodat het beschikbare daglicht maximaal wordt benut;
b) de ventilatieopeningen van de hommelkasten niet worden afgesloten.

Afschermen van zonlicht
Een laatste punt van aandacht bij het opstellen van nestkasten hoog, boven de top van het gewas, is zorg te dragen voor afscherming van direct zonlicht. Dit om oververhitting van de hommelkolonies, op dagen met zeer intens zonlicht, te voorkomen.

Neem voor meer informatie over Wireless Beehome contact op met Koppert.