Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: juni 30, 2015

Hitte op komst, let op de bestuiving

Op vrijwel alle bedrijven loopt de bestuiving uitstekend. Er is echter zeer warm weer (> 28 C°) in aantocht. Meer en meer hommels zullen vanaf ongeveer 28 °C in de kast blijven om de kolonie te koelen. Vanaf 32 °C zal de bestuivingsactiviteit daardoor zelfs nihil zijn.

Vroeg in de ochtend en later in de avond (zodra de temperatuur weer rond de 28-30 °C komt) gaan de hommels weer aan het werk en kunnen dan in korte tijd veel inhalen. Het is daarom van groot belang dat de hommelkolonies beschermd zijn tegen direct zonlicht om vroege opwarming van de kasten te voorkomen en het aantal bestuivingsuren per dag te optimaliseren. Neem hiertoe dus zeker maatregelen indien dit nu nog niet het geval is.

Ook is het verstandig om preventief per direct een extra kast per hectare te bestellen. Wacht hier niet mee totdat de bestuiving zichtbaar achteruit gaat. Wordt de bestuiving alsnog iets matiger, plaats dan snel nog 1 of 2 extra kasten per hectare. Open de nieuwe kasten, gedurende de hete periode, bij voorkeur in de vroege ochtend of laat in de middag. Neem in geval van vragen contact op met uw adviseur.