Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: november 12, 2015

Tuta absoluta in tomaat: lokken en bestrijden

In tomaat kunnen telers last hebben van Tuta absoluta. De bekendste symptomen zijn de vlekvormige mijnen in de bladeren. Binnenin deze mijnen zijn zowel de rupsen als hun donkere uitwerpselen goed zichtbaar.

De schadelijke tomatenmineermot kan worden gesignaleerd door hem met Pherodis feromonen naar de Deltatrap te lokken. Scout in het gewas en tel elke week de aantallen in de vallen. Dan kunt u op tijd ingrijpen als het plaaginsect in uw gewas aanwezig blijkt te zijn.

De motten kunnen middels feromonen naar de Tutasan Watertrap worden gelukt en op deze manier worden weggevangen. Ook kunnen telers hem bestrijden met de roofwants Macrolophus pygmaeus, oftewel Mirical. Deze vreet de eieren van de Tuta absoluta. Een vroeg opgebouwde populatie is van groot belang om deze plaag onder controle te houden.

Omdat Macrolophus zijn populatie niet snel opbouwt, is het raadzaam hem bij te voeren met Entofood met behulp van een Mini-Airbug. Dit versnelt de populatieopbouw aanzienlijk. Met een sterke populatie van de roofwants voorkomt u dat Tuta absoluta uit de hand loopt en u zich gedwongen ziet om chemisch in te grijpen.