Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 11, 2017

Montdo-Mite zet stevig de rem op trips in chrysant

Corstiaan van Alphen: “Een wereld van verschil dankzij een effectieve bestrijder en goede begeleiding.”

Dit jaar ging chrysantenteler Corstiaan van Alphen van start met de nieuwe bestrijder Transeius montdorensis. Aanvankelijk was dat op de helft van zijn bedrijf. Inmiddels gebruikt hij Montdo-Mite bedrijfsbreed. Want Montdorensis houdt trips opvallend goed onder controle.

Tot en met vorig jaar bestreed Corstiaan van Alphen trips met een lintensysteem en regelmatig twee chemische bespuitingen per week. Zij waren nodig om bij Flora Holland een schoon product aan te kunnen leveren. “Maar ik vroeg me wel af of dit wel een juiste tactiek was. Je wilt het gewas biologisch beschermen, maar met al die chemie maak je het de bestrijders wel erg moeilijk.”

Verschil duidelijk zichtbaar

Na gesprekken met Koppert stapte Corstiaan begin dit jaar over op Montdorensis. Aanvankelijk in de cultivar Euro, op de helft van zijn 6,5 hectare grote bedrijf ‘Steenovensland’ in Zuilichem. “In Euro bestond al ervaring met de nieuwe bestrijder. De eerste maand was er weinig verschil in tripsdruk, vergeleken met het systeem van linten en chemie. Maar toen de temperaturen opliepen, bleek de tripsdruk veel lager te blijven dan in vorige jaren. Dat verschil was zo groot, dat ik ook op de andere helft van het bedrijf, met het ras Alero in diverse kleuren, op Montdorensis ben overgestapt.” Voor Corstiaan van Alphen was de effectiviteit van Montdo-Mite duidelijk. Nu zet hij het product elke week in. Daarnaast behandelt hij het gewas wekelijks met Entonem.

Goede begeleiding

Een pluspunt van Koppert vindt hij de vakkundige begeleiding die de onderneming hem biedt, in samenwerking met zijn consultant Mark Kolbach van Vos Capelle. “Je begint aan iets nieuws en dat brengt onzekerheid met zich mee. Een goede begeleiding is dus nodig. Daarin zijn we niet teleurgesteld. Ook op vragen kreeg ik steeds goede, bruikbare antwoorden.” Zekerheid krijgt Corstiaan ook uit het onderzoek van spoelmonsters. “Elke vier weken onderzoekt Koppert bladmonsters van mijn twee cultivars. De uitslagen laten zien dat wij nog steeds op de goede weg zitten.”

Veel minder zorgen

Corstiaan van Alphen vertelt nu veel minder zorgen om trips te hebben. “Er is een forse vooruitgang geboekt, en niet alleen bij mij. Een aantal collega’s is hier komen kijken. Meer dan negentig procent was óók dik tevreden over de nieuwe bestrijder. Voor zo’n resultaat neem ik mijn petje af!”