Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: juni 12, 2020

Spical Ulti-Mite in komkommer: "De spintbestrijding is nu veel stabieler"

Onze adviseur:

Spical_Ulti-Mite_Koppert_BIological_Systems_Koppert_BIological_Systems_BIological_Systems-6.jpg

Spical Ulti-Mite in komkommer: "De spintbestrijding is nu veel stabieler"

De zomers van 2018 en 2019 werden gekenmerkt door hoge temperaturen en daardoor soms extreem hoge kastemperaturen. Het zijn de omstandigheden waarin Spical Ulti-Mite, oftewel de spintroofmijt Neoseiulus californicus, zich goed kan bewijzen. Steeds meer komkommertelers ervaren de kracht van Spical Ulti-Mite.

Spical staat bekend als een effectieve spintbestrijder in verschillende gewassen. Het 'Ulti-Mite' achter zijn naam wil zeggen dat hij is verpakt in een speciaal zakje dat de populatie van de roofmijt in het zakje extra bescherming biedt tegen hitte, vocht en droogte. In het zakje kan de roofmijt daardoor de beste condities opzoeken, waardoor zijn populatie zich beter ontwikkelt, met als gevolg dat de teler veel meer roofmijten in zijn gewas krijgt. Dat maakt de spintbestrijding een stuk robuuster.

De zakjes zijn voorzien van een verstevigd ophanghaakje èn ze zijn bovendien volledig industrieel composteerbaar, zodat zij met het geruimde gewas kunnen worden afgevoerd. Dat scheelt flink wat arbeid.

"Een enorm verschil"

Dat Spical Ulti-Mite de spintbestrijding robuuster maakt, wordt volmondig bevestigd door Klaas Limburg. Aan de Hagendijk in IJsselmuiden teelt hij samen met zijn vader Wout en broer Wim op twee locaties van 4 en 2 hectare komkommers in een traditionele teelt. In 2020 komt daar een uitbreiding van vier hectare bij. De gebruikte rassen zijn Gotja van De Ruiter Seeds en een ras nog zonder naam van Enza Zaden, nummer 2397. De producten van IJsselgrow gaan via telersvereniging Oxin Growers naar de afnemers.

De onderneming doet zo veel mogelijk met de biologische gewasbescherming (Mertens is de toeleverancier) en gebruikt Spical al een jaar of vier, vijf. Met ingang van de eerste teelt van 2019 besloot Klaas Limburg over te stappen op Spical Ulti-Mite. Daar heeft hij geen spijt van: "Met Spical-Plus was de spintbestrijding al goed. Maar nu, met Spical Ulti-Mite, is deze vooral ook stabieler dan in voorgaande jaren. Wat dat betreft is het verschil enorm. Er zijn eigenlijk geen grote uitbraken meer. En een kleine haard kunnen we makkelijk bestrijden met Spidex, de roofmijt Phytoseiulus persimilis, in het uiterste geval met een plaatselijke chemische correctie."

Het bedrijf gebruikt ook de belangrijke tripsbestrijder Swirski-Mite, die een nevenwerking heeft op spint. Hij wordt tegelijk met Spical ingezet.

Een stuk makkelijker

In de eerste teelt zette IJsselgrow Spical Ulti-Mite in week 5 uit, drie weken na het planten van het nieuwe gewas. Bij de tweede teelt, die begin mei van start ging, werden de roofmijten al een dag na het planten uitgehangen, feitelijk een preventieve aanpak. "Dat bevalt goed", vertelt Klaas Limburg. "Bij de derde teelt gaan we het straks op dezelfde manier doen."

Bij de eerste teelt worden de zakjes op borsthoogte opgehangen, bij de tweede en de derde teelt worden ze zo hoog mogelijk in de planten gehangen. Het bedrijf introduceert Spical Ulti-Mite in een dosering van één op de vier planten in de winterteelt. In het zomerseizoen, als de onderneming het gewas met een dubbele stengel teelt, is dat één zakje op elke twee planten. "Feitelijk dus ook een verhouding van één op vier", aldus Klaas Limburg.

Alles bij elkaar verloopt de spintbestrijding nu een stuk makkelijker, besluit Klaas Limburg.

Hulp nodig?