Hoe nuttige nematoden uienvlieg bestrijden

Uien zijn wereldwijd een veelvoorkomend gewas, maar de teelt ervan wordt vaak uitgedaagd door de uienvlieg (Delia antiqua). De larven van de uienvlieg kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan de wortels en bollen van uien en verwante planten en soms zelfs zaailingen doden. Om deze bedreiging te bestrijden, gebruiken telers nuttige nematoden als een cruciale oplossing voor biologische bestrijding. Michiel Bouma, een teler van uien in Rutten (NL), is zo'n teler die het positieve effect van deze nuttige nematoden heeft gezien.

De uitdaging van uienvliegenplagen

Michiel's belangrijkste uitdaging is de Delia antiqua, vrouwelijke uienvliegen leggen hun eitjes aan de basis van uienplanten. Uit de eieren kruipen de larven achter de bladscheden om de bollen binnen te dringen, waar ze zich voeden en inwendige schade veroorzaken. Deze schade brengt de kwaliteit en opbrengst van de oogst in gevaar. Als ze niet onder controle worden gehouden, kunnen deze larven zelfs jonge zaailingen doden, waardoor al vroeg in het teeltproces productieverlies optreedt.

Het larvenstadium is het gevaarlijkste stadium voor de planten, omdat de larven zich uitgebreid voeden. Zodra de eerste waardplanten beschadigd zijn, verplaatsen de larven zich van de ene naar de andere plant, waardoor het risico op een wijdverspreide plaag en gewasverliezen toeneemt. Een uienvliegplaag kan leiden tot aanzienlijke economische verliezen, omdat beschadigde bollen een lagere handelswaarde hebben of zelfs ongeschikt kunnen worden voor de verkoop. Daarom moeten geïntegreerde gewasbescherming strategieën proactief en effectief zijn, omdat de schade snel kan beginnen.

Effectieve controle met Capirel

Nadat Michiel getuige was van het succes van biologische bestrijding met nuttige nematoden, is hij ervan overtuigd dat dit cruciaal was om zijn gewas te redden van uienvliegschade. Dit jaar heeft hij al zijn uien proactief behandeld met Capirel (Steinernema feltiae).

Nuttige nematoden parasiteren de larven van Delia antiqua. Ze dringen de lichaamsholte van de gastheer binnen en laten symbiotische bacteriën vrij die het gastheerweefsel afbreken, waardoor de nematoden kunnen groeien en zich kunnen voortplanten. Dit resulteert uiteindelijk in de dood van de plaag binnen een korte periode. Bovendien is Capirel eenvoudig toe te passen, het kan worden bespuit of geïnjecteerd via watergift, waardoor het flexibel kan worden ingezet bij teeltwerkzaamheden.

Een gezonde uienoogst met Capirel

Michiel Bouma is zeer tevreden over de behaalde resultaten met Capirel en raadt alle telers aan om het gebruik van nuttige nematoden te overwegen. Hij benadrukt dat telers door het verminderen van de plaagdruk een goede oogstopbrengst kunnen behalen. Effectieve bestrijding van de uienvlieg zorgt ervoor dat de geoogste uienbollen vrij zijn van schade en van hoge kwaliteit zijn, wat essentieel is om aan de marktvraag te voldoen.

Aanbevolen voor jou