Categorie: Artikel
Publicatiedatum: maart 21, 2024

Trianum-P bestrijdt zwartvruchtrot bij peren

Trianum-P bestrijdt zwartvruchtrot bij peren

Perenverliezen gehalveerd door biofungicide

De impact van zwartvruchtrot, Stemphylium vesicarium, heeft de afgelopen jaren geleid tot aanzienlijke verliezen voor perentelers in de belangrijkste perenteeltgebieden in Europa. Deze schimmelinfectie veroorzaakt donkere vlekken op vruchten en bladeren, waardoor aangetaste peren ongeschikt zijn voor de markt.

Deze schimmelinfectie vindt gedurende het hele seizoen plaats en wordt vaak enkele weken voor de oogst zichtbaar. Zwartvruchtrot overleeft in de winter op dood organisch materiaal op de grond in perenboomgaarden. In de lente beginnen de schimmels zich te ontwikkelen en maken sporen aan die door de wind worden verspreid en het gewas infecteren.

Omdat chemische oplossingen minder beschikbaar en steeds minder effectief zijn, is zwartvruchtrot een snel toenemend probleem. De afgelopen jaren hebben verschillende producenten verliezen geleden tot 60% van hun oogst. Schattingen laten zien dat gemiddeld 10% van de boomgaarden in Nederland en België van tijd tot tijd wordt aangetast door Stemphylium vesicarium.

Trianum effectief tegen zwartvruchtrot

Koppert heeft met succes het label van het biofungicide Trianum-P uitgebreid voor de bestrijding van zwartvruchtrot bij peren in Nederland, België en sinds kort ook in Spanje. Deze positieve ontwikkeling geeft perentelers meer mogelijkheden in de bestrijding van zwartvruchtrot die te kampen hebben met aanzienlijke verliezen als gevolg van deze schadelijke schimmel.

Succesvolle proeven in perenteelt

Trianum-P, gebaseerd op de unieke schimmel Trichoderma harzianum T-22, is sinds 2015 uitgebreid getest op zijn effectiviteit bij het verminderen van vruchtverlies in de perenteelt. Onafhankelijke onderzoeken in zowel Nederland als België hebben aangetoond dat het vruchtverlies door het toepassen van Trianum bij peren tot 50% kan verminderen", zegt productmanager Guido Roozemond van Koppert.

Trianum-P is gebaseerd op de Trichoderma harzianum T22-stam. Onderzoek in Italië en Spanje - waar zwartvruchtrot een groot probleem is - en later in Nederland en België door onder andere Fruit Consult en CAF heeft aangetoond dat Trianum-P een deel van de oplossing kan zijn om zwartvruchtrot te bestrijden.

Nederland en België hebben beide een zeeklimaat dat bij uitstek geschikt is voor de teelt van peren. De telers zijn blij met de registratie van een effectieve biologische oplossing. We hebben tien perentelers uit verschillende delen van Nederland en België bij onze proeven betrokken en zij waren onder de indruk van het effect van Trianum-P als preventieve en duurzame oplossing", vertelt Guido.

Hoe Trianum-P werkt

Trianum-P wordt volvelds op de grond gespoten - zowel op de grasstrook als op de vegetatievrije strook. De sporen ontkiemen en beginnen te groeien en concurreren met de Stemphylium vesicarium schimmel die al aanwezig is op de grond. De antagonistische eigenschappen van Trianum-P verminderen de groei van de in de grond aanwezige Stemphylium, wat resulteert in een lager aantal infectieuze ascosporen en dus minder besmetting door Stemphylium.

Onze ervaring van de afgelopen jaren heeft aangetoond dat het belangrijk is om rekening te houden met het moment van toepassing. Trianum heeft een bodemtemperatuur van minimaal 8-10 graden nodig en wordt het best toegepast op vochtige grond. Een tweede toepassing kan worden gedaan met een interval van 30-40 dagen.

Trianum helpt zeker bij de bestrijding van zwartvruchtrot en kan worden gebruikt binnen de Integrated Pest Management strategie van telers', verzekert Guido.