Categorie: Artikel
Publicatiedatum: januari 18, 2016

Nieuwe sluipwespenmix Aphiscout signaleert beginnende bladluizenplaag

De nieuwe sluipwespenmix Aphiscout signaleert vroegtijdig een beginnende bladluizenplaag en geeft telers betrouwbare informatie over de juiste inzetstrategie.

Koppert Biological Systems introduceert Aphiscout op de IPM Essen met de campagne ‘Looking for trouble!’. “Een sluipwesp is er op gebouwd een luis te lokaliseren en te parasiteren nog voordat het menselijk oog die ontdekt heeft”, legt productmanager Tim Bossinga uit.

Verkenners
Aphiscout is een mix van de sluipwespen Praon volucre, Aphidius colemani, Aphidius ervi, Aphelinus abdominalis en Ephedrus cerasicola. Elke soort heeft zo zijn eigen voorkeur en gezamenlijk nemen zij de meest voorkomende bladluissoorten voor hun rekening. Dat maakt Aphiscout bij uitstek geschikt als basisbescherming tegen bladluis. De geparasiteerde bladluizen maken bovendien zichtbaar welke sluipwesp de beste keus is voor een grootschalig offensief. “Je stuurt als het ware de verkenners vooruit”, zegt Bossinga.

Unieke verpakking
Aphiscout wordt geleverd in een kokervormige verpakking met 250 mummies. Koppert gebruikt hiervoor de speciaal ontwikkelde NectarPad. Dankzij het viltje met suikerwater in de verpakking kunnen de sluipwespen meteen vol energie aan de slag. De verpakking is voorzien van een simpel, maar ingenieus ophangsysteem, waarbij de buitenste laag van het label om bijvoorbeeld draad of plantstengel geplakt wordt.

Uitkomst
Productmanager Tim Bossinga verwacht dat het nieuwe product voor veel zachtfruittelers een uitkomst is tijdens de start van het bladluisseizoen. “Regel één in de gewasbescherming is scouten, scouten, scouten. Maar een bladluizenpopulatie ontwikkelt zich zo snel, dat je bij ontdekking vaak al te laat bent om de plaag biologisch onder de duim te krijgen. Met Aphiscout in de voorhoede, blijf je problemen voor.”