Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: februari 09, 2015

Hogere niveaus Tuta absoluta: scouten en snel ingrijpen

In tomaat ligt de mineermot Tuta absoluta op de loer, op zowel belichte als onbelichte bedrijven. Op het moment worden zwaardere besmettingen geconstateerd dan in voorgaande jaren. Dit is waarschijnlijk terug te voeren op de lange en warme zomer van 2014. Ook zijn er bedrijven die langer hebben doorgeteeld, nog een factor waardoor de mineerder heeft kunnen overwinteren.

Wees er op tijd bij. Gebruik de Deltaval (minimaal 2 hectare) met het feromoon voor Tuta absoluta om te signaleren, scout in het gewas en tel elke week de aantallen in de vallen. Dan kunt u op tijd ingrijpen als het plaaginsect in uw gewas aanwezig blijkt te zijn. Zorg er ook voor dat u snel een populatie Macrolophus pygmaeus (ons product Mirical) in uw gewas hebt. Deze roofwants weet Tuta absoluta prima te onderdrukken.

Omdat Macrolophus zijn populatie niet snel opbouwt, is het raadzaam hem bij te voeren met Entofeed met behulp van een Mini-Airbug. Dit versnelt de populatieopbouw aanzienlijk. Met een sterke populatie van de roofwants voorkomt u dat Tuta absoluta uit de hand loopt en u zich gedwongen ziet om chemisch in te grijpen.

Foto: bron PRI Wageningen