Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: november 08, 2016

De kunst van het telen met NatuGro

Al een jaar of acht werken de gebroeders Stolk met NatuGro. In hun kassen met Phalaenopsis zijn de verschillende producten uit dit programma nu niet meer weg te denken. Het succes komt niet uit de lucht vallen: "Je moet NatuGro heel nauwkeurig in de teelt integreren. Dan pak je het volle rendement."

Stolk Orchids in Waddinxveen is 4,7 hectare groot en telt ongeveer 45 medewerkers. Het wordt geleid door de broers Corstiaan, Jan-Pieter en Harm-Jan. De gemiddelde weekproductie is 45.000 exemplaren. In een goede samenwerking met handelsbedrijven gaat 95 procent van het totale volume de grens over. Tuincentra, bloemisten/winkeliers en supermarktketens zijn de belangrijkste afnemers. Een kwart van de productie bestaat uit arrangementen, zoals op schalen en in keramische potten.
De broers kiezen voor een teeltwijze die zeer milieuvriendelijk is. Dat komt neer op maximaal biologisch. "De klanten willen geen residu en wij ook niet", vertelt Jan-Pieter, die voor de teelt verantwoordelijk is. "We gaan vér wat dat betreft. Op het moment produceren wij bijvoorbeeld veertig procent van onze jonge planten zelf. Met NatuGro geven we die jonge planten een goede ondersteuning."

Vaste basis onder de teelt
Acht jaar geleden begon Jan Stolk senior, de grondlegger van het bedrijf, NatuGro te testen en te gebruiken. Sindsdien zijn de verschillende producten een zeer vaste basis onder de teelt geworden. In de opkweekfase gaat het om Vidi Terrum en Vidi Parva, in de fase van koeling om Vidi Terrum en in de afkweekfase om Vidi Fortum.

Om schadelijke bacteriën en schimmels te voorkomen, past Stolk Orchids de biostimulant Fortafol toe, zowel via verneveling als door aan te gieten. Met het laatste deel van elke gietbeurt krijgen de planten bovendien als bladbemesting Veni Calcium en één maal per maand worden de opkweekbodems ingegoten met Mycotal.

Vanouds zijn potwormen in dit gewas een lastig te tackelen probleem. Jan-Pieter: "Vroeger probeerden wij de omstandigheden voor de potworm onaantrekkelijk te maken door de kluit droger te houden. Nu doen wij het heel anders: met de NatuGro-producten laten wij de plant veel beter groeien, waardoor hij veel meer weerbaarheid heeft tegen de potworm en ook herstelt van eventuele vraatschade aan de wortels."

Een voorwaarde voor succes
De broers Stolk en hun biospecialist Aart van der Elst zien dankzij deze maatregelen een plant die in alle opzichten beter presteert. Corstiaan somt op: "De groeisnelheid ligt nu iets hoger, de verhoudingen van de plant zijn beter, de kleuren van bloemen en bladeren hebben meer verzadiging en de bladeren staan rechter overeind."

Hij en Jan-Pieter wijzen erop dat NatuGro om een bewuste aanpak vraagt. "Je kunt niet zomaar iets doen, dat werkt niet. Alle factoren erom heen moeten ook kloppen", zegt Jan-Pieter. "Dat is een heel belangrijke voorwaarde voor succes. Zo zijn wij gestopt met het doseren van chloor en vermijden we het gebruik van chemie. Alles moet bij ons kloppen. Dan kan NatuGro maximaal effectief zijn en komen wij steeds verder."

De twee broers vertellen dat zij door NatuGro te gebruiken met zeer lage EC's kunnen telen en het gebruik van kunstmeststoffen met bijna de helft hebben gereduceerd. "Ook dat is een bewuste keuze om een milieuvriendelijke teelt te realiseren."

Niet weg te denken
Aart van der Elst vat het mooi samen: "Als je aan NatuGro begint, kies je fundamenteel voor een andere manier van telen." Hij is een drijvende kracht achter de maximaal biologische teelt van Stolk Orchids en aanspreekpunt voor de Koppert-consultants Marjolein van der Knaap en René Rotteveel, die gespecialiseerd is in NatuGro.

Het lastigste plaaginsect is de wolluis. Aart: "Wij houden hem met onder meer Cryptobug-L, de larven van de roofkever Cryptolaemus montrouzieri, onder de duim. In de opkweekfase bestrijden wij een eventuele spintaantasting met Swirski-Mite. Corstiaan: "Plaaginsecten bestrijden we nu volledig met biologie, chemie komt er niet aan te pas. Ook daarin speelt NatuGro een rol: als de plant ondergronds sterker is, heeft hij ook boven de grond veel meer weerbaarheid. Inderdaad, NatuGro is bij ons niet meer weg te denken."

Aanbevolen voor jou