Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: september 28, 2017

Volop middelen tegen Duponchelia in potplanten

Momenteel lijkt op verschillende bedrijven de druk van de Duponchelia-mot toe te nemen, onder andere in succulenten, cyclaam, calathea, begonia en gerbera. De verborgen levenswijze van de rups en de mot maakt het soms lastig om de plaag op tijd op te merken.

U voorkomt vervelende verrassingen door feromoonvallen met het feromoon Pherodis op te hangen. Dit feromoon trekt uitsluitend de mannetjesmotten aan en het geeft u een goede indicatie van de populatiedruk in de kas.

U hoeft de feromooncapsules niet te openen, het feromoon dampt namelijk door het plastic heen. De voordelen daarvan zijn dat het feromoon niet snel vervliegt en zes weken werkzaam blijft. Leg de capsules met een tangetje in de lijmval.

Tegen de rupsen van Duponchelia adviseren we om nematoden (Capsanem) toe te passen. U kunt deze afwisselen met een product op basis van Bacillus thuringiensis.

Vergeet ook de bodemroofmijten niet. Macro-Mite en Entomite eten bijvoorbeeld ook de eieren van Duponchelia fovealis. Het wegvangen met vanglampen kan ook bijdragen aan de bestrijding van de mot.
Er staan dus genoeg instrumenten tot uw beschikking. Gebruik ze op de juiste manier, dan heeft u het meeste effect! Vraag zonodig uw consultant om advies.

Aanbevolen voor jou