Categorie: Artikel
Publicatiedatum: februari 09, 2023

Succesvol Orius inzetten

Onze adviseur:

Succesvol Orius inzetten

Deze weken zal er volop Orius (Thripor-L) worden ingezet in de paprikateelt. De roofmijten, zoals Swirskii, lopen al volop rond maar pakken alleen de jonge trips stadia. Daarom is het van groot belang Orius in te zetten om trips succesvol te beheersen. Het is de kunst om Orius zo snel mogelijk een goede populatie te laten opbouwen in het gewas.

In samenwerking met onze onderzoekers zijn er proeven uitgevoerd om te kijken naar een belangrijke factor die de laatste tijd veranderd is: de manier van toppen. Het toppen van de plant gebeurt de laatste jaren niet alleen frequenter (elke 2 weken) maar er wordt ook een groter deel van de plant weggehaald (zie foto’s). De verwachting is dat 80% van de eieren van Orius op de grond belandt. Deze eieren drogen uit of er komen wel jonge nimfen uit, maar die komen niet op tijd terug in de plant om voedsel te vinden en dus te overleven. Zeker als er op goten geteeld wordt.

Naast het toppen zou de Oriuspopulatie ook geholpen kunnen worden met bijvoeren, bijvoorbeeld met Entofood. Kortom, als er met beide factoren rekening wordt gehouden kan dit voor een veel snellere opbouw van Orius in het gewas zorgen. Dit is ook uit onze proeven gebleken (zie grafieken hieronder). Drie weken na het inzetten van Orius zijn er twee keer zoveel Orius nimfen in de bloemen te vinden. Na zes weken zijn er nog steeds meer Orius nimfen in de bloemen te vinden, maar zien we ook effect van het wekelijks bijvoeren met Entofood.

Al deze factoren hebben afgelopen seizoen laten zien dat Orius sneller en beter opbouwt, wat uiteindelijk resulteert in minder trips zorgen. Uiteraard laten we het niet hierbij en hebben we ook komend seizoen weer volop proeven lopen om te kijken of we Orius verder kunnen helpen, omdat dit zo’n belangrijke schakel is in het beheersen van de trips problemen.

Voor meer vragen hierover, neem contact op met uw Koppert-consultant.