Categorie: Persbericht
Publicatiedatum: januari 23, 2023

Nezapar - een veilige en natuurlijke oplossing voor destructieve stinkwantsen

Onze adviseur:

Nezapar - Een veilige en natuurlijke oplossing voor destructieve stinkwantsen

Koppert heeft met succes commerciële hoeveelheden van de sluipwesp Trissolcus basalis gekweekt, die effectieve resultaten hebben laten zien bij de preventieve en licht curatieve bestrijding van de zuidelijke groene stinkwants Nezara viridula. Deze wants wordt in Noordwest-Europa en andere delen van de wereld een steeds grotere plaag in kassen. De nieuwe biologische oplossing van Koppert, Nezapar, zal op 30 januari 2023 beschikbaar zijn in Nederland, België, Frankrijk en Hongarije.

De zuidelijke groene stinkwants is een zeer polyfaag plaaginsect dat veel belangrijke voedselgewassen aanvalt. Hij zou zijn oorsprong hebben in Ethiopië, maar is nu verspreid over bijna alle tropische en subtropische gebieden en blijft zich verspreiden naar gematigde gebieden, waar hij vooral in kassen wordt aangetroffen. Door de klimaatverandering zullen deze zeer destructieve insecten een steeds groter probleem vormen voor telers van steeds meer gewassen. Nezapar biedt telers een natuurlijke oplossing voor een ernstig probleem dat tot nu toe alleen met chemische bestrijding kon worden opgelost.

'De sluipwespen en hun vermogen om te parasiteren en zo de ontwikkeling van Nezara te beïnvloeden, zijn al enige tijd in onderzoekspapers beschreven. Wat we nu hebben bereikt is het opschalen van de kweek van Trissolcus basalis naar levensvatbare commerciële hoeveelheden', legt productmanager Tim Bossinga uit. Wanneer telers een cluster Nezara-eieren vinden, zullen ze zien dat de door Trissolcus geparasiteerde eieren na 10-12 dagen veranderen van een crèmekleur naar zwart. De pas uitgekomen wespen komen uit de stinkwantseieren en gaan verder met het parasiteren van meer stinkwantseieren, en zo wordt het proces voortdurend herhaald. Het is een krachtige biologische oplossing voor deze steeds meer voorkomende kaswants. Tim wijst erop dat Nezapar op zijn best is bij preventieve bestrijding; het is essentieel dat Trissolcus het gewas bewaakt voordat Nezara binnenkomt.

Proeven zijn met succes uitgevoerd in samenwerking met telers in Spanje, Frankrijk, Hongarije, Nederland en België, waar stinkwantsen steeds vaker voorkomen in kassen. Er werden Nezapar-wespen uitgezet en de proeven waren zeer gunstig in vergelijking met chemische bestrijdingsmethoden. Voorheen konden deze stinkwantsen alleen worden behandeld met zeer storende chemische middelen. Dat Nezapar nu beschikbaar is, is een belangrijke stap die ons in staat stelt onze aanpak verder te verbeteren om Nezara volledig onder controle te krijgen. Met Nezapar kunnen telers blijven vertrouwen op hun biologiesystemen die in hun gewas aanwezig zijn", aldus Tim.

Productbeschrijving en toepassing

Nezapar zal verkrijgbaar zijn in een kartonnen koker van 90 ml met 5000 poppen. De poppen worden in Diboxen gestrooid.