Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: november 15, 2017

This guy comes standard with 50 years of experience

Koppert Biological Systems heeft een nieuwe gelformulering ontwikkeld voor haar nematodenproduct Entonem; een effectieve bestrijder van trips in o.a. chrysant. Een drager waarin de aaltjes energieker blijven, langer houdbaar zijn en bovenal die geen residu achterlaat op het gewas.

Entonem is een uiterst stabiele factor in de biologische aanpak van trips en bewijst al jaren haar meerwaarde. Trips kan op geen enkele manier resistentie opbouwen tegen de nuttige aaltjes.
Na lang onderzoek en uitgebreid testen heeft Koppert het dragermateriaal met daarin klei vervangen voor een gel. De houdbaarheid, mits gekoeld bewaard, wordt daarmee verlengd tot een aantal weken (in sommige gevallen tot 16 weken). “Dat komt doordat de nematoden minder energie gebruiken gedurende hun winterslaap in de gelformulering. Wanneer de aaltjes op tijd gebruikt worden, voeren ze energiek de taak uit waarvoor ze bedoeld zijn”, legt Tim Bossinga, productmanager bij Koppert, uit.

Voor de eindgebruiker is bovendien het grote pluspunt dat er geen zichtbaar residu achterblijft omdat de nieuwe formulering, opgelost in water, een transparante oplossing is. De oude drager van klei liet een wittige waas achter, wat zeker in sierteeltgewassen de economische waarde in de weg zit.

Nog een voordeel: de verwerking. De gel lost makkelijk en homogeen op in water. Beter dan klei, die soms klontjes gaf.

Voor een goede werking is een juiste toepassing essentieel. Daarom heeft Koppert een nieuwe ‘how to use’ video uitgebracht. Klik hier om de video te bekijken.