Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: oktober 26, 2015

Onafhankelijk advies voor siertelers

“Jij werkt bij ……. , dan kun je geen onafhankelijk advies geven.” Dit werd mij nogal eens voor de voeten geworpen als ik de goede eigenschappen van een natuurlijke vijand toelichtte.

Ik snap zo’n opmerking heel goed, ik had dezelfde mening over commerciële bedrijven toen ik nog bij een onafhankelijk adviesbureau werkte. Daarna heb ik bij twee commerciële bedrijven gewerkt. In mijn sollicitatiegesprekken heb ik aangegeven dat ik niet op mijn plek zou zijn als ik een “gekleurd advies” zou moeten geven. Het antwoord wat ik kreeg bij deze bedrijven: “Wij willen ook niet dat je een gekleurd advies geeft. Een duurzame relatie met de klant staat centraal en dan moet je eerlijk zijn.” En zo heb ik dat ook ervaren!

In mijn derde “commerciële” functie, bij Koppert, ben ik deze week weer met deze mening geconfronteerd. Nu kon ik er nog een argument aan toevoegen: inmiddels heb ik te maken gehad met de meeste merken van natuurlijke vijanden, zowel in commerciële als onafhankelijke functies. Ik heb daardoor een brede kijk op wat er in de markt te koop is. Met deze brede kennis kan ik de teler een nagenoeg onafhankelijk advies geven. Dat was hij wel met mij eens. Daar word ik nou blij van!

Auteur: Ellen Klein (Koppert consultant sierteelt), eklein@koppert.nl