Categorie: Kolom
Publicatiedatum: december 06, 2018

Een mooie bos rode chrysanten voor de feestdagen

Tripsbestrijding in chrysant luistert uitermate nauw. Bij rode chrysant ligt de lat extra hoog: aangezien zelfs het kleinste zilvergrijze vlekje meteen in het oog springt, kan geen enkele trips worden getolereerd. Bij Kwekerij Bos Bloemen in ’s Gravenzande, waar men de rode Barolo-chrysanten teelt, was vorig jaar behoorlijk wat werk aan de winkel: de tripsdruk was hoog.

Samen met de kweker zijn we de strategie gestart waarbij - vanaf de tweede week na het planten - zes weken lang Montdo-Mite werd verblazen met de Airobug. Deze roofmijten pakken tripslarven in het eerste en tweede stadium aan, wat de opbouw van een tripspopulatie voorkomt. Om de roofmijten zo actief mogelijk te houden, hebben we ook wekelijks voermijten in het gewas gebracht. Via Horiver houden we de aanwezige trips goed in de gaten. Zo zien we snel en gemakkelijk of de dosering van roof- of voermijten bijgesteld moet worden. Indien nodig kunnen we als extra middel ook nog Entonem inzetten om de trips te bestrijden. De drempel ligt wat dit betreft heel laag: al bij tien tripsen per vangplaat is het tijd voor actie.

Deze strategie heeft inmiddels zijn vruchten af geworpen: de tripsdruk op het bedrijf is sterk verminderd en er is inmiddels sprake van een natuurlijk evenwicht in het gewas. Hierdoor is een chemische bespuiting aan het begin van de teelt inmiddels niet meer nodig én is het aantal trips aantastingen geminimaliseerd.

Kortom: de rode chrysanten zijn klaar voor de december maand!

Gerard Buitelaar , consultant sierteelt