Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: maart 22, 2016

Blijf Macrolophus bijvoeren in belichte tomaten

In de belichte tomatenteelt zijn de populaties Macrolophus (Mirical) op veel bedrijven op het vereiste niveau. Dit zijn er minimaal 5 tot 7 exemplaren per plant. Niet op alle bedrijven lijkt dit doel nog te worden gehaald.

Nogal wat telers/bedrijven stoppen te vroeg met het bijvoeren van de roofwants, waardoor zijn populatie-opbouw - die nu eenmaal flink wat tijd vraagt - minder goed verloopt. Ook te veel/ te hoog snijden van blad zet daar een rem op. Voor een goede opbouw in de voederrijen zijn minimaal 23 bladeren nodig aan de plant.

Het risico is dat de populatie Macrolophus onvoldoende sterk is als zijn bestrijdend werk tegen onder meer kaswittevlieg gevraagd wordt. Blijf de roofwants dus bijvoeren, tot dat er voldoende aantallen per plant aanwezig zijn, dan sluit u dit risico uit. En bedenk: dat de roofwants de afgelopen jaren betrekkelijk vlot uit de startblokken ging, is niet automatisch een garantie op succes dit jaar.

Blijf uiteraard ook alert op de tabakswittevlieg. Met de producten Ercal (Eretmocerus eremicus) en En-Strip (Encarsia formosa) of hun combinatie (Enermix) haalt u slagkracht en bestrijdend vermogen in huis.