Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: mei 04, 2021

Buxatrap en Capsanem: een ideale en effectieve combinatie voor de vroege signalering en biologische bestrijding van buxusmot

Cydalima_perspectalis_Koppert_BIological_Systems-1.jpg

Buxatrap en Capsanem: een ideale en effectieve combinatie voor de vroege signalering en biologische bestrijding van de buxusmot

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is oligofaag en voedt zich met name met de bladeren van buxus (Buxus spp). Door verregaande ontbladering kan de struik afsterven. Sinds de buxusmot in Europa voor het eerst werd gesignaleerd, heeft hij ernstige schade aangericht. In de afgelopen jaren heeft hij een spoor van vernieling achtergelaten in bossen, parken, boomkwekerijen en tuinen in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Buxusrupsen kunnen zich in grote aantallen ontwikkelen, waardoor de buxus in ernstige gevallen zelfs afsterft. De rupsen ontbladeren de struiken en laten soms over de hele struik bladskeletten achter. Bij oudere buxusstruiken kunnen ze zelfs de bast aantasten. Buxusrupsen zijn groen met opvallende zwarte strepen en witte stippen.

Koppert Biological Systems heeft het biologische antwoord in twee eenvoudige stappen:

Stap één: vroege signalering Buxatrap en Pherodis

Er moet in het voorjaar goed worden gelet op de vroege tekenen van een plaag. De eerste stap is om buxusmotvallen (Buxatrap) met het specifieke seksferomoon Pherodis Cydalima perspectalis te gebruiken om de mannetjesmot te lokken. Vrouwtjes worden niet gelokt. Buxatrap kan zonder water worden gebruikt, waardoor het een heel eenvoudige onderhoudsvrije val is gedurende het hele seizoen.

Stap twee: biologische bestrijding van rupsen met Capsanem

Laboratorium- en veldonderzoek en praktische toepassing hebben aangetoond dat Koppert's entomopathogene nematodenproduct Capsanem (dat Steinernema carpocapsae bevat) jonge buxusmotlarven effectief bestrijdt (daarom is vroege signalering van de plaag cruciaal).

Koppert adviseert de nematoden toe te passen als het vochtgehalte rond de bladeren hoog is. Daarom worden bladbespuitingen in de avond met deze roofnematoden en de juiste uitzettechnieken aanbevolen. Hierdoor blijven de nematoden lang genoeg in leven om een prooi te zoeken en effectief te doden.