Categorie: Artikel
Publicatiedatum: mei 01, 2024

Capyphor - Koppert's derde specifieke nematodenoplossing voor plagen in de volle grond

Capyphor - Koppert's derde specifieke nematodenoplossing voor plagen in de volle grond

Nuttige nematoden worden steeds vaker gebruikt om plagen in buitenteelten te bestrijden. Deze natuurlijke organismen bieden een effectieve en duurzame oplossing voor een breed scala aan groenten en fruit. Koppert, de toonaangevende producent van biologische oplossingen, lanceert deze maand haar derde nematodenproduct voor specifiek gebruik in de vollegrondsteelt.

Het nieuwe product, Capyphor, is gebaseerd op de nematode Heterohabditis bacteriophora, een warmtetolerante, agressieve nematode die bodemplagen op zijn menu heeft staan. Het werkt het best bij hoge temperaturen en is de natuurlijke vijand van een taaie groep schadelijke organismen, waaronder kevers en larven van snuitkevers. Capyphor past perfect in het assortiment nuttige nematoden van Koppert en is een aanvulling op de Capirel-aaltjes die goed tegen kou kunnen en in het voor- en naseizoen kunnen worden ingezet.

Een echte plaagverjager

De Capyphor nematoden zijn specifiek geselecteerd voor hun effectiviteit tegen bodemplagen (waar conventionele chemische middelen steeds minder efficiënt worden), vooral tegen larven van grote snuitkevers en engerlingen. “Heterohabditis bacteriophora is een echte jager, maar ook een kruiper", legt productmanager Cyrille Verdun van Koppert uit. “Dit aaltje is fysiek in staat om deze plagen op te sporen, in tegenstelling tot chemische stoffen, natuurlijke stoffen of biologische middelen op basis van sporen die niet mobiel zijn. Het is een kleine nematode, maar zeer actief met een tand die hem helpt om de nagelriemen van insecten te doorboren.”

Capyphor maakt het trio nematodenproducten van Koppert voor buitenteelten compleet. Het nieuwe product biedt boeren een kosteneffectieve en efficiënte oplossing om hun gewassen te beschermen.

Engerlingen en snuitkever seizoen

Het nieuwe aaltjesproduct wordt gebruikt voor de bestrijding van destructieve plagen in gewassen zoals blauwe bessen, aardbeien, druiven, winterharde boomkwekerijgewassen, vollegrondsgroenten en sportvelden. De lijst van plagen omvat zwarte taxuskever, vele witte wormsoorten (Scarabaeidae), draadwormen (Agriotes spp.), vlooienkevers (Phyllotreta spp.) en rupsen.

Mei is het begin van het behandelingsvenster voor larven van de taxuskever en de rozenkever. Het seizoen bereikt zijn hoogtepunt eind augustus en begin september.

Het product wordt geleverd in een gloednieuwe doos met een volume van drie miljard nematoden (vier zakken van 750 miljoen). De vier zakken zijn zo ontworpen dat ze in een eco-koelbox met ijs passen, waardoor de inhoud met 33% toeneemt en dus duurzamer is.

Capyphor zal in eerste instantie verkrijgbaar zijn in Frankrijk, Italië, Polen, Canada en Nederland.