Categorie: Artikel
Publicatiedatum: maart 23, 2022

Taxuskever en eikenprocessierups vanaf 5⁰C te bestrijden met Entonem

Taxuskever en eikenprocessierups vanaf 5 ⁰C te bestrijden met Entonem

Uit onderzoek van Koppert naar de doeltreffendheid van een reeks biologische bestrijdingsproducten met nematoden is gebleken dat een van de stammen van de entomopathogene nematode (EPN) Steinernema feltiae een grotere koudetolerantie heeft dan aanvankelijk bekend was. Steinernema feltiae (Entonem) waarop de biologische bestrijding van plagen zoals de taxuskever en de eikenprocessierups is gebaseerd, boekt goede resultaten bij temperaturen vanaf 5 °C.

R&D bewijst koudetolerantie

“Uit onderzoek door een team van zeven onderzoekers bleek dat Entonem (Steinernema feltiae) zelfs bij lage temperaturen als biologische oplossing kan worden gebruikt”, vertelt Cyrille Verdun, Nematode Product Manager bij Koppert.

Proeven van Koppert, waarbij koude dagen werden nagebootst met natuurlijk schommelende dag- en nachttemperaturen die binnen 24 uur varieerden van 5 ⁰C tot 13 ⁰C, hebben aangetoond dat de ondergrens nog lager ligt dan aanvankelijk bekend was. Verdun legt uit dat de ondergrens van 5°C belangrijk is omdat hierdoor het temperatuurbereik wordt uitgebreid waarin Entonem kan worden gebruikt om vroeg in het seizoen voorkomende plagen, zoals de taxuskever en eikenprocessierups, te bestrijden.