Categorie: Artikel
Publicatiedatum: januari 27, 2021

Mertens: snelle groei in markt voor nematoden

Onze adviseur:

Arno van der Zwan Productspecialist micro
Mertens-Peter_Bartels-02.jpg

Mertens: snelle groei in markt voor nematoden

Peter Bartels bij de koelvrachtauto van Mertens: "Wij kunnen onze klanten steeds een stap verder helpen."

Ook in het openbaar groen en de sportveldensector staat het gebruik van pesticiden onder druk. Bij Mertens merken ze dat; de vraag naar de nematodenproducten van Koppert groeit in een rap tempo.

Mertens heeft de hoofdvestiging in Horst aan de Maas. De onderneming is de grootste distributeur van Entonem, Larvanem en Terranem. Sales manager Peter Bartels van de afdeling Groen benadrukt het belang van deze producten. "In de Green Deal is vastgelegd dat in 2022 in het openbaar groen en op sportvelden geen pesticiden meer worden gebruikt, op een paar uitzonderingen na. Gemeenten, groenvoorzieners sportverenigingen en andere beheerders zijn dus volop met een transitie bezig. De aaltjes zijn in een aantal plagen een prima alternatief voor de chemische middelen."

Het juiste gebruik

Met de nematodenproducten van Koppert kunnen veel plaaginsecten biologisch worden bestreden. Zoals engerlingen en emelten, maar ook de taxuskever en - heel actueel - de eikenprocessierups.

Die dook in het zuiden en zuidoosten van Nederland eerder op dan in de rest van het land. Peter Bartels: "Wij waren daardoor, samen met onze klanten en Koppert, al enkele jaren bezig met de vraag hoe de rups het beste bestreden kon worden. En met Entonem als probaat middel tegen de rups."

Bartels en de vijf commercieel-technische adviseurs binnen zijn team adviseren hun klanten altijd over het juiste gebruik van de aaltjes: "Watergebruik, spuiten in de avonduren, de wind mag hooguit matig zijn, er mag geen regen worden verwacht. Dan werken deze producten snel en goed en is de kans op succes het grootst. Daar willen wij het graag met hen over hebben."

Mertens-Sander_Hermans-02.jpg

De kritische laatste meter

Voor Mertens zijn de aaltjes van Koppert een belangrijk product. De onderneming distribueert ze over het hele land. "Van Maastricht tot in de kop van Noord-Holland en tot aan de Waddenzee", vertelt supply chain manager Sander Hermans.

Om de kwaliteit van de nematoden te waarborgen, paste Mertens de logistieke keten aan. Het bedrijf investeerde fors in een aantal koelbussen en in een gekoelde vrachtauto die de andere vestigingen (IJsselmuiden, Someren en Naaldwijk) en de klanten beleveren. "Met dit gespecialiseerde wagenpark kunnen wij de hele gekoelde keten - vanaf Koppert via ons tot bij onze klanten - gesloten houden. Het product wordt al die tijd bij de juiste, lage temperatuur vervoerd en bewaard. De nematoden die de klant geleverd krijgt, zijn in de best denkbare conditie."

Het kritische punt vormen 'de laatste meters', zoals Sander het noemt. "Dat is bij de uiteindelijke klant en daar kan het nog fout gaan. Vandaar dat we met hem altijd heel goed afspreken hoe hij het product opgeslagen wil hebben. Moet het in een koelkast? In een koelcel? Of wil hij de door ons ontworpen Biologiekoelbox gebruiken? Wat zijn wens ook is, wij zorgen ervoor."

Een stap verder helpen

Tussen Mertens en Koppert bestaat een intensieve samenwerking. Als het om de aaltjes gaat, is er regelmatig contact met de Koppert-consultants Arno van der Zwan en Rianne Lek. Ook vergeleken Mertens en Koppert de spuitapparatuur van twee fabrikanten om te kijken welke het best presteerde in de strijd tegen de eikenprocessierups en werd bekeken hoe de spuittechniek verfijnd kon worden. Peter Bartels: "Zo kunnen wij de klanten óók op dat vlak adviseren. Verder verzorgt Koppert presentaties en besprekingen bij ons, zodat onze medewerkers hun kennis op het gebied van opslag en vervoer steeds op een hoog niveau houden."

Peter Bartels stelt dat de markt steeds meer belangstelling krijgt voor de nematoden. "De vraag naar de nematodenproducten van Koppert neemt snel toe en het eind is nog niet in zicht", zegt hij. Ook constateert hij dat de samenwerking met Koppert de klanten van Mertens voordeel brengt. "Wij kunnen hen steeds een stap verder helpen met de biologische gewasbescherming. En ja, ook als het gaat om het openbaar groen en de sportvelden."

Aanbevolen voor jou

Hulp nodig?