Categorie: Artikel
Publicatiedatum: november 14, 2022

Let op een nieuwe tripssoort in uw gewas!

Let op een nieuwe tripssoort in uw gewas!

In de potplantenteelt in Nederland is de pepertrips (Thrips parvispinus) inmiddels al een bekende, maar in Spanje wordt deze trips met regelmaat ook in groentegewassen als komkommer en paprika aangetroffen. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat we deze invasieve trips ook in Nederland tegenkomen in deze teelten.

Pepertrips mannetje
Pepertrips vrouwtje (bron: WUR)

Pepertrips is net zoals Californische trips erg moeilijk te bestrijden en zorgt voor grote schade, zoals te zien is op de foto’s hieronder. Het vrouwtje van de pepertrips heeft een gepunt donker achterlijf en bruine schouders en kop. Het mannetje van de pepertrips is veel kleiner en geel met zwarte vleugels (zie foto’s hierboven). Echter met het blote oog of een loep is het erg lastig om het vrouwtje te onderscheiden van Californische trips.

Om ervoor te zorgen dat u tijdig actie kunt ondernemen tegen deze trips en dit goed kunt inpassen in uw bestaande IPM-systeem, is het belangrijk om te weten met welke trips u precies te maken hebt. Zo kunt u bepalen met welke frequentie en hoeveelheid roofmijten en insectparasitaire aaltjes ingezet moeten worden. Wees daarom alert en stuur bij twijfel een monster op naar Koppert om deze te laten determineren.

Kortom: de juiste aanpak start bij het weten welke plaag er in het gewas zit, zodat je gericht kunt bestrijden. Onze specialisten van de afdeling Samples & Diagnostics kunnen hierbij helpen.

Neem contact op met uw Koppert consultant en vraag naar de mogelijkheden.

Hulp nodig?