Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: januari 23, 2018

Trips en wittevlieg in paprika: neem geen risico's

Een groot deel van de paprikatelers is inmiddels gestart met de introductie van Swirski-Mite of Montdo-Mite (Montdorensis) tegen trips en witte vlieg. Op de plekken waar deze zijn uitgezet, zien we de eerste ontwikkeling van hun populaties. De roofmijten hebben nu tijd nodig om zich van plant naar plant te verspreiden.

Nu zij zijn geïntroduceerd, is het verstandig om de gele Horiver vangplaten te vernieuwen. Op nieuwe vangplaten wordt immers duidelijk of er nieuwe infecties zijn met trips of wittevlieg. Als één van deze plaaginsecten zich in het gewas of op de vangplaten laat zien, is directe actie gewenst.

Bij trips is het zaak na te gaan of Orius al kan worden uitgezet. Dit hangt af van een eventuele voorgaande bespuiting met Vertimec: zes weken na zo'n bespuiting kunt u Orius uitzetten. Kan dit nog niet, dan is het belangrijk om te kijken of u extra Swirskii of Montdorensis moet bijstrooien.

Bij opkomst van wittevlieg in het gewas of op de vangplaat is het advies om geen risico's te nemen en in overleg met de consultant te bepalen hoeveel weken u sluipwespen (Eretmocerus eremicus en/of Encarsia formosa) in moet zetten.

Auteur: Alex Taal - groenteconsultant

Aanbevolen voor jou