Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: november 09, 2017

In tomaat alle aandacht naar witte vlieg en Tuta absoluta

Momenteel komen we de meeste plaaginsecten al weer tegen op bedrijven waar het nieuwe gewas weer staat geplant. Gelukkig vinden we nog niet overal alle plagen, maar Tuta absoluta en de kas- en de tabakswittevlieg zeker wel.

Daarom moet elke teler zeer goed op deze plagen blijven scouten (met Deltatraps en Horiver vangplaten), de resultaten noteren en zijn medewerkers vragen alert te zijn. Wie niet adequaat op deze plagen reageert, krijgt het waarschijnlijk zeer moeilijk.

Als het gaat om witte vlieg is het zaak wekelijks de vangplaten te tellen, voldoende vangplaten op te hangen en zonodig ook met Rollertraps te werken. Wat Tuta absoluta betreft: hang Deltavallen op, tel deze wekelijks, noteer de resultaten en zorg voor een afgestemd bestrijdingsplan. Voor zowel witte vlieg als Tuta absoluta geldt dat een goed begin zeker het halve werk is!

In het nieuwe seizoen zal Macrolophus pygmaeus (Mirical) nog meer dan voorheen leidend zijn in het beheersen van al deze plagen. Zorg dus dat er voldoende exemplaren inzet; het aantal per vierkante meter zal zeker hoger liggen dan in voorgaande jaren. Creëer daarbij de allerbeste omstandigheden voor Macrolophus, zodat de roofwants snel een sterke populatie kan opbouwen. Macrolophus is in het nieuwe seizoen de sleutel naar succes.

Auteur: Arno Moerman - consultant groenten

Aanbevolen voor jou