Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: mei 26, 2020

Hoe staat het met bladluisbestrijding in paprika? En hoe nu verder?

Aulacorthum_solani_Koppert_BIological_Systems-7.jpg

Hoe staat het met bladluisbestrijding in paprika? En hoe nu verder?

We zijn nu een week of 20 onderweg met de teelt van paprika’s. Waar we bij de start veelvuldig spraken over het wegvallen van Plenum als correctiemiddel tegen bladluizen, waren veel telers begrijpelijkerwijs angstig dat zij veel problemen zouden krijgen om deze lastige plaag binnen de perken te houden.

Gelukkig is het pakket van biologische luisbestrijders groot. Doordat er al jaren volledig biologisch bladluis wordt bestreden in de EKO teelten, is er inmiddels behoorlijk wat ervaring. Door deze ervaring hebben we strategieën ontwikkeld voor de geïntegreerde teelten.

Een aantal zaken zijn daarbij altijd belangrijk:

  1. Spreek goed door welke strategie er gekozen wordt en volg deze. Waar nodig bijsturen gedurende het seizoen.
  2. Goed scouten, zodat duidelijk is waar de bladluis zit en de ontwikkeling daarvan blijven volgen.
  3. Weten welke bestrijder(s) gebruikt moet(en) worden.
  4. De bestrijders op de juiste manier uitzetten.
  5. Snel anticiperen met bestrijders op potentiële haarden en niet direct alles ‘platspuiten’ om zo de biologische bestrijders een kans te geven.
  6. Geef op tijd de planning en bestelling van de bestrijders door. Hierdoor voorkom je dat er onvoldoende bestrijders beschikbaar zijn.

Het resultaat

De meeste bedrijven die goed over de te volgen bestrijdingsstrategie nagedacht hebben, hebben de bladluis zonder noemenswaardige problemen biologisch onder controle. Velen hadden dat niet verwacht. Daar zit wel behoorlijk wat tijd, moeite en materiaal in. Maar met resultaat!

Wat in ieder geval duidelijk gewerkt heeft, is het wekelijks uitzetten van voldoende bestrijders. Hierdoor zijn er altijd bestrijders in de kas aanwezig die de bladluis vaak eerder hadden gevonden dan de scouts.

Hoe nu verder?

Het is niet alleen de bladluis die onder controle gehouden moet worden. We hebben helaas met meerdere plagen en ziekten te maken die tot het eind van de teelt onder controle moeten blijven. Het is dus een systeem dat overal in elkaar haakt. Corrigeer je de ene plaag of ziekte, dan kan dit de bestrijding van een andere plaag plotseling in de war sturen. Het is dus noodzakelijk om de te volgen strategie voor de tweede helft van de teelt ook goed door te spreken.

Voor de bladluisbestrijding luidt het advies:

  1. Probeer zo lang mogelijk het biologische systeem in stand te houden, zodat er voldoende integreerbare correctieproducten aan het eind van de teelt beschikbaar zijn.
  2. Blijf goed scouten. Let vooral op hyperparasieten, deze kunnen de effectiviteit van de Aphidius soorten behoorlijk in de weg zitten. Schakel dan over op alleen galmuggen.
  3. Als er toch gecorrigeerd moet worden, blijf doorgaan met de luisbestrijders. Dit voorkomt dat er na 3 tot 6 weken weer gecorrigeerd moet worden.
  4. Let op de voedingsbalans van de plant. Dit kan ook behoorlijk invloed hebben op de ontwikkeling van bladluis.
  5. Streef ernaar om tot zo’n week of 3 voor einde teelt het biologische systeem nog te laten draaien. Daarna kan eventueel een schoonmaakschema gestart worden.
  6. Geef op tijd de planning en bestelling van de bestrijders door. Hierdoor voorkom je dat er onvoldoende bestrijders beschikbaar zijn.
Hulp nodig?