Categorie: Artikel
Publicatiedatum: mei 29, 2020

Nog altijd begint alles met Swirskii

Swirski_Mite_Koppert_BIological_Systems_Koppert_BIological_Systems_BIological_Systems-2.jpg

Nog altijd begint alles met Swirskii

“Maximaliseer het bestrijdend effect van Swirskii door het juiste uitzetformat te kiezen”, zegt productmanager Tim Bossinga.

Hij is nog altijd de benchmark, die ene plaagbestrijder waarmee iedereen in het vak elke andere bestrijder, bestaand of nieuw, automatisch vergelijkt. Nog steeds is er geen reden om aan dat laatste iets aan te veranderen. Wereldwijd brengt de generalistische roofmijt Amblyseius swirskii telers groot succes.

“Dat Swirskii zo populair is, mag geen verwondering wekken”, zegt Tim Bossinga. De productmanager is er goed voor gaan zitten om nog eens de kracht van Swirskii te verklaren. “De roofmijt is zeer effectief. Hij maakt korte metten met trips en wittevlieg en pakt bovendien ook spint en weekhuidmijten aan. Er zijn geen bestrijders die even effectief zijn en even breed werken als deze roofmijt.”

Dat blijkt, want in tal van vergelijkende onderzoeken in Nederland en andere landen komt en kwam Amblyseius swirskii als de nummer 1 in effectiviteit naar voren.

Veelzijdig en betrouwbaar

Amblyseius swirskii is niet alleen een zeer effectieve veelvraat, hij is ook in heel veel gewassen en onder zeer uiteenlopende omstandigheden te gebruiken. Daarbij gaat het om allereerst de grote vruchtgroentegewassen paprika, komkommer, aubergine, pepers, courgette en meloen. Daarnaast bewijst Swirskii zijn daadkracht in zachtfruitgewassen als aardbei, framboos en braam, in snijbloemen (in rozen is hij de nummer 1 in de bestrijding van trips) en in potplanten.

“Maar ook is de roofmijt inzetbaar in uiteenlopende omstandigheden. Denk aan factoren als vochtigheid, daglengte en temperatuurbereik die meebepalen of een bestrijder meer of minder effectief is. We doen dan ook veel onderzoek naar zijn inzetbaarheid onder allerlei omstandigheden. Het is trouwens ook hoe de markt Swirskii ziet: een bestrijder die in allerlei situaties heel betrouwbaar zijn werk doet. Voor de teler op zijn individuele bedrijf is dat een hele zorg minder.”

Een schot in de roos

Wie herinnert zich overigens niet de mededeling van Koppert, niet lang na de introductie van de roofmijt, dat de onderneming van Swirskii al meer exemplaren had geproduceerd dan van alle andere bestrijders samen sinds de oprichting van het bedrijf. “Hij was meteen een enorm schot in de roos”, aldus Tim. “Overal betekende hij een enorme stap vooruit in de gecombineerde bestrijding van de belangrijkste tripssoorten en van kas- en tabakswittevlieg.”

Sindsdien is het product doorontwikkeld. De strooifles is nog steeds in gebruik, met name bij het verblazen van bestrijders. Daarna volgde het uit te hangen sachet, Swirski-Mite Plus. Vervolgens kwam Koppert met de Long Duration-variant; door een andere samenstelling loopt hier meer Swirskii uit en over een langere periode dan met het Plus sachet. Dat de populatie op deze wijze langer effectief is, spreekt vanzelf. Plaaginsecten hebben immers minder mogelijkheden om zich te vestigen of te ontsnappen.

Swirski_Compo_def.jpg

Ulti-Mite Swirski

Last but not least bracht Koppert ruim twee jaar geleden Ulti-Mite Swirski op de markt: een sachet dat veel beter bestand is tegen weersinvloeden als vocht en droogte in buitenteelten (maar evengoed in kassen en tunnels) en dat de populariteit van de roofmijt opnieuw een boost gaf. Dat het zakje composteerbaar is, is voor de gebruiker een extra pluspunt. Na gebruik kan hij het zakje simpelweg samen met het gewas opruimen.

De robuuste basis

Tot slot ziet Koppert nog aantrekkelijke mogelijkheden en markten in Zuid-Amerika, Azië en Afrika. “Omdat Swirskii zo breed en betrouwbaar werkt, is hij heel vaak letterlijk de uiterst robuuste basis onder de geïntegreerde gewasbescherming. Dat geldt zeker voor de teler die zijn eerste stappen op het pad van de biologische gewasbescherming zet. Je kunt zeggen dat alles nog steeds begint bij Swirskii.”