Categorie: Kolom
Publicatiedatum: november 19, 2018

Trips en bladluis in freesia, mission impossible or mission completed?

In 2018 heeft Koppert samen met telersvereniging Unicum en de gewascoöperatie Freesia de bestrijding van trips en bladluis aangepakt in dit gewas. Bij een bedrijf waar vorig jaar veel trips aanwezig was, is vanaf eind maart begonnen met de introductie van natuurlijke vijanden. Hierbij hebben we gekozen voor Montdo-Mite, omdat met deze roofmijt successen zijn behaald tegen trips in het gewas chrysant. De teler heeft wekelijks Montdo-Mite verblazen in de freesia’s en bijgevoerd met voedselmijt. Om de roofmijten zo gelijkmatig mogelijk te verdelen in het gewas, is gebruik gemaakt van de Airobug. De Airobug is speciaal aangepast voor deze teelt, zodat het kon bewegen tussen kabels die 90 cm uit elkaar hingen.


Door regelmatig spoelmonsters te nemen van 20 takken konden we goed volgen hoeveel roofmijten en trips er in het gewas aanwezig waren. De resultaten waren zeer succesvol. De teler heeft geen enkele tak met tripsschade hoeven weg te gooien! Mission completed!

Bladluis is een ander groot probleem bij freesia. Niet alleen maakt de bladluis schade door in de plant te prikken, maar de virusoverdracht is een grotere bedreiging. Om de bladluis te bestrijden is gebruik gemaakt van Aphidend, de galmug Aphidoletes.


De bladluis is vaak aanwezig op de grens van grond en lucht onderin de plant. Dit is ook de plek waar de galmug is terug gevonden. Hieruit blijkt dat de Aphidend in staat is op verschillende plekken in de plant eieren te leggen en de bladluizen te prederen. Om het risico op virusoverdracht tot een minimum te beperken heeft de teler uit voorzorg twee keer een deel van de kas behandeld met chemische middelen. De vraag is echter was het nodig of niet? Mission almost completed!

Hulp nodig?