Categorie: Kolom
Publicatiedatum: maart 28, 2019

Bladluisbestrijding 2.0

Onze adviseur:

Wim van der Meer Consultant sierteelt
Large raspberry aphid Amphorophora idaei on leaf

De gebruikelijke manier van bladbestrijding in potplanten staat steeds meer onder druk. Ondertussen wordt er steeds meer gekeken naar mogelijke alternatieve oplossingen. Zijn deze er dan? Jazeker.

Als basis voor een andere manier van bladluisbestrijding zijn diverse natuurlijke vijanden beschikbaar. Deze zijn prima toe te passen alhoewel het natuurlijk altijd maatwerk blijft per bedrijf als het gaat om de exacte inzet en toepassing. Samen met de kweker kijken we welke soorten bladluis en andere plagen we kunnen verwachten. Dan gaan we aan de slag om de strategie te bepalen om de bladluis en eventuele andere plagen aan te pakken. Vaak starten we preventief met Aphiscout en Aphipar sluipwespen en Aphidend galmuggen. Curatief maken we gebruik van de veelvraat Chrysopa dit zijn de larven van gaasvliegen.

Natuurlijk begint alles met goed en regelmatig scouten en waarnemen in het gewas, eigenlijk elke week. Moet er dan onverhoopt toch gecorrigeerd worden dan kan dat met GNO middelen of pleksgewijs met selectieve chemische middelen.

Biologische bladluisbestrijding lastig? Ik zeg liever uitdagend!

Hulp nodig?