Categorie: Artikel
Publicatiedatum: juli 28, 2022

Esperit Plants De Kwakel. Het succes van een hele snelle transitie

Esperit Plants De Kwakel. Het succes van een hele snelle transitie

Van een bestaand potplantenbedrijf een nieuwe vestiging van Esperit Plants met een eigen assortiment maken én omschakelen naar biologische gewasbescherming. Teeltspecialist René Lubsen doet het met zijn team. Hij is gedreven om van de nieuwe vestiging - waar veel problemen met ziekten en plagen speelden - een net en schoon bedrijf te maken. Waar de biologische gewasbescherming de hoofdrol gaat spelen. Hij is op de goede weg en positief.

Rene Lubsen: "De aandacht en het meedenken van de medewerkers zijn een factor in het succes van de biologie."

Vorig jaar werd De Amstel, een bedrijf van ruim drie hectare in De Kwakel, overgenomen door Esperit Plants. Eigenaar Jan van Geest van Esperit vroeg René Lubsen om er teeltspecialist te worden. René zei ja op de uitdaging en begon in augustus. "De tuin stond nog vol met de oude teelt, er waren veel ziekten en plagen en er werd nog volgens de kalender gespoten. De medewerkers nam ik niets kwalijk. De ambitie om de gewassen geïntegreerd of biologisch te beschermen, was er nou eenmaal nooit geweest."

'Het moest helemaal anders'

Op deze locatie werd gestart met het Esperit assortiment met diverse Ficus soorten, Alocasia, Musa en Asplenium in potmaat 21 en 24. Hierin is zeker nog ruimte voor nieuwe soorten en vormen. De onderneming produceert en levert groene planten aan ketens in Nederland als Ikea, Karwei, Lidl en Intratuin en aan buitenlandse ketens. Stuk voor stuk goede, maar meteen ook kritische klanten.

"Het moest dus helemaal anders", vertelt René. "We zijn begonnen de tuin volledig schoon te maken: de opstanden, de vloeren, de roltafels, de hal. Alles. Waarna het tijd werd voor de volgende stap: biologische gewasbescherming."

Ron Petterson, operationeel directeur van Esperit Plants, en René Lubsen besloten na goed overleg dat Koppert er direct bijgehaald moest worden, gezien de al goede samenwerking met Koppert in 's-Gravenzande. Arthur Kalkman werd de consultant van René; tussen de twee was een goede klik.

Ervaring opdoen

Swirski-Mite is de basis onder de gewasbescherming. Hij wordt bijgevoerd met de voermijt Nutari en vanaf de start van een nieuwe teelt ingezet op de jonge planten. Spical en Spidex gingen de strijd aan met fruitspint en kasspint.

Er zijn zeker nog uitdagingen. Voor de aanpak van pepertrips en Echinotrips doet René ervaring op met nieuwe producten als Chrysopa-E en groene vangkaarten. Van dichtbij volgt hij het onderzoek van Koppert naar de effectiviteit van roofmijten op nieuwe plagen.

René had al positieve ervaringen met de biologische aanpak van bladluis bij zijn eerdere werkgever. Daarom startte hij al snel met de inzet van Aphiscout, de mix van vijf bladluisbestrijders. Zo was er altijd wel één effectieve bestrijder in het gewas. Inmiddels gebruikt René ook de luisbestrijders Aphipar, Ervipar en Aphidend.

Een andere mentaliteit

Naast het schoonmaken van het bedrijf en het introduceren van bestrijders was er nog een noot te kraken: de houding van de medewerkers. René stak er veel tijd in om hen een andere mentaliteit bij te brengen. Hij deelde loepjes uit, hamerde op schoon en netjes werken, leerde de medewerkers plaaginsecten te herkennen en vertelde vooral over de voordelen van de nieuwe aanpak.

De inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. "Ze zijn helemaal om en enthousiast over de biologische gewasbescherming", zegt hij. "Dat is belangrijk, want hun aandacht en hun meedenken zijn nodig om van de biologie een succes te maken. En hun werkomgeving is nu gezond en veilig."

Ook werd er geïnvesteerd in mensen. Het team werd uitgebreid met een medewerker voor de gewasbescherming. Scouten, het inzetten van biologie, het volgen van partijen die aandacht vragen en het doen het proefjes wordt zijn dagelijkse werk.

Een snelle inhaalslag

"Dit bedrijf heeft in korte tijd een enorme inhaalslag gemaakt", concludeert Arthur Kalkman. "De biologische gewasbescherming is hier nu leidend geworden. De chemie is er alleen nog voor plaatselijke correcties."

De samenwerking met Koppert is prima, aldus René Lubsen. "Ik ken de onderneming al veel langer. Je hebt goede consultants met veel ervaring nodig die zo nodig ook iets gedaan weten te krijgen. En daarnaast: ik weet veel van de biologische gewasbescherming, maar lang niet alles. Dus Koppert is belangrijk, en een betrokken adviseur is belangrijk."

Dutch Flower Award 2021 voor Esperit Plants

Esperit in De Kwakel is het vierde bedrijf onder de vlag van Esperit, dat ook een bedrijf heeft in Nieuwveen en twee in 's-Gravenzande. De onderneming produceert groene planten. Belangrijke gewassen zijn onder meer dracaena, codiaeum, ficus, hedera, rhipsalis, dieffenbachia, schefflera, peperomia en alocasia.

Onder Esperit vallen Esperit Youngss, Esperit Plants, Esperit Ficuss, Esperit Greenss en de labels Esperit Seasonalss en Esperit Specialss. Dankzij de focus op topkwaliteit en service weet Esperit prestigieuze klanten aan zich te bieden. Dat wordt herkend: in 2021 won de onderneming de Dutch Flower Award.

Aanbevolen voor jou